Удружење „Респект НС“ едукује младе о насиљу

Захваљујући  финансијској подршци Покрајинског секретаријата за спорт и омладину АП Војводине,  Удружење грађана „Респект НС“  покренуло је пројекат „Безбедност-решење за окружење“, чији је циљ  унапређење безбедносне културе младих.

 Пројекат „Безбедност – решење за окружење“ усмерен је на  младе од 15 до 30 година, углавном  на средњошколце, а циљ је подизање њиховог  нивоа свести, знања и вештина о безбедности, насиљу, врстама и облицима насиља, затим посебно значајна превенција насиља, али и самоодбрана и самозаштита младих у Војводини. Један од важнијих циљева је свакако  стварање безбеднијег окружења у школама, на утакмицама и многим другим местима окупљања младих.

Пројекат се реализује кроз теоријска и практична предавања, а кључне активности су информисање, подстицање знања и вештина о превенцији насиља, као и о свим физичким активностима које јачају психофизичко стање младих. Посебан акценат стављен је на вежбање техника  самоодбране којима се подиже самопоуздање и подстиче психичко и физичко оснаживање у служби самозаштите.

 

До сада су у склопу пројекта реализована два предавања, оба у сали за физичко васпитање коју користе ученици Средње школе „Свети Никола“ и Медицинске школе „Хипократ“. Акценат на првој едукацији средњошколаца био је на безбедносној култури, превенцији насиља и самоодбрани. Ученици су, ради поштовања прописаних епидемијских мера,  били распоређени у групама од по тридесет. Фокус другог предавања, одржаног 15.октобра у истој сали, био је на психофизичком оснаживању младих и менталном здрављу, као и на подизању самопоуздања, чиме се смањује могућност младих да буду „лак плен“. Након предавања, које је држала доктор психолошких наука Станислава Попов, сваки учесник добио је брошуру са основним информацијама о томе шта је насиље и у којим облицима се јавља, уз савете како га препознати, спречити и анонимно пријавити.

Удружење „Респект“ наставиће до средине децембра да спроводи активности у средњим школама на територији Новог Сада, у циљу подизања свести младих о безбедносно култури.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *