Udruženje „Respekt NS“ edukuje mlade o nasilju

Zahvaljujući  finansijskoj podršci Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine,  Udruženje građana „Respekt NS“  pokrenulo je projekat „Bezbednost-rešenje za okruženje“, čiji je cilj  unapređenje bezbednosne kulture mladih.

 Projekat „Bezbednost – rešenje za okruženje“ usmeren je na  mlade od 15 do 30 godina, uglavnom  na srednjoškolce, a cilj je podizanje njihovog  nivoa svesti, znanja i veština o bezbednosti, nasilju, vrstama i oblicima nasilja, zatim posebno značajna prevencija nasilja, ali i samoodbrana i samozaštita mladih u Vojvodini. Jedan od važnijih ciljeva je svakako  stvaranje bezbednijeg okruženja u školama, na utakmicama i mnogim drugim mestima okupljanja mladih.

Projekat se realizuje kroz teorijska i praktična predavanja, a ključne aktivnosti su informisanje, podsticanje znanja i veština o prevenciji nasilja, kao i o svim fizičkim aktivnostima koje jačaju psihofizičko stanje mladih. Poseban akcenat stavljen je na vežbanje tehnika  samoodbrane kojima se podiže samopouzdanje i podstiče psihičko i fizičko osnaživanje u službi samozaštite.

 

Do sada su u sklopu projekta realizovana dva predavanja, oba u sali za fizičko vaspitanje koju koriste učenici Srednje škole „Sveti Nikola“ i Medicinske škole „Hipokrat“. Akcenat na prvoj edukaciji srednjoškolaca bio je na bezbednosnoj kulturi, prevenciji nasilja i samoodbrani. Učenici su, radi poštovanja propisanih epidemijskih mera,  bili raspoređeni u grupama od po trideset. Fokus drugog predavanja, održanog 15.oktobra u istoj sali, bio je na psihofizičkom osnaživanju mladih i mentalnom zdravlju, kao i na podizanju samopouzdanja, čime se smanjuje mogućnost mladih da budu „lak plen“. Nakon predavanja, koje je držala doktor psiholoških nauka Stanislava Popov, svaki učesnik dobio je brošuru sa osnovnim informacijama o tome šta je nasilje i u kojim oblicima se javlja, uz savete kako ga prepoznati, sprečiti i anonimno prijaviti.

Udruženje „Respekt“ nastaviće do sredine decembra da sprovodi aktivnosti u srednjim školama na teritoriji Novog Sada, u cilju podizanja svesti mladih o bezbednosno kulturi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *