“Deset u pola” Danisa Tanovića pred novosadskom publikom

Novosadska publika je  ovacijama i gromoglasnim aplauzom pozdravila komediju Danisa Tanovića “Deset u pola”, koja je premijerno prikazana sinoć u  bioskopu Arena  Cineplex.

Radnja filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i komšija sa Baščaršije  koji se sukobljavaju oko, moglo bi se reći retoričkog pitanja, čiji ćevapi su najbolji?! Ovo naravno nije film o sarajevskim ćevapima, koji je svakako jedan od glavnih brendova ovog grada i predstavlja pravu gastronomsku egzotiku svima koji dođu u turističku posetu, već priča o  ljubavi, prijateljstvu, životnim prekretnicama i samom smislu života u koji je neminovno utkan i miris i ukus ćevapa kada je Sarajevo u pitanju.

Uoči svečane premijere, na druženju s medijima, prijateljima i gostima festivala, predstaljeni su turistički potencijali Sarajeva odnosno Turistička zajednica Kantona Sarajevo, jedan od partnera filma.

Publiku je u Areni Cineplex  pozdravio deo   filmske ekipe  na čelu sa glavnim protagonistima Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem.

Iako vegetarijanac, jedan od glavnih glumaca, Branko Đurić Đura, maestaralno je odigrao Enesa, vlasnika ćevabdžinice. Sa rediteljem Tanovićem je sarađivao na nekoliko filmskih projekata i kaže da je sa njim saradnja laka i jednostavna i da on nije zahtevan reditelj, a vrlo dobro zna šta hoće i na koji način to od svakog glumca može i da dobije. „Cela ekipa koja je učestvovala u snimanju ovog filma je zapravo ta ekipa koja je zajedno uspela da na pravi način  dočara taj „duh Sarajeva. Duh grada ipak čine ljudi, pa je tako i filmsko- glumačka ekipa najvažniji činilac ovog filma.“- rekao je Branko Đurić.

Helena Vuković je ulogom Lane u Tanovićevom filmu debitovala na velikom platnu, i puna je utisaka na regionalnoj turneji. “Bilo mi je divno na premijeri u Beogradu. Baš sam srećna da sam imala priliku da se predstavim beogradskoj, a sada i novosadskoj publici. Komentari na film su odlični od svih ljudi koji su film gledali u Beogradu – uživali su od početka do kraja. Presrećna sam da sam svoju prvu ulogu dobila baš u filmu Danisa Tanovića. Znam da svaki mladi glumac sanja o tome, a kada se to desi, onda je osećaj još bolji”, izjavila je Vuković.

Jedna od mladih glumica u filmu je i Anja Matković, glumica iz Zagreba, koja kaže da joj je bila velika  čast sarađivati sa Danisom Tanovićem. “Moj lik se zove Gordana Matić, ona je food advisorica, ocenjuje restorane u regiji  i dolazi u Sarajevo da pronađe mesto na kome se jedu najbolji ćevosi u gradu“- rekla je Anja i dodala da je snimalje filma trajalo tri nedelje skoro po ceo dan i da su se isto toliko dugo svi grohotom smejali najviše Đurinim anegdotama od kojih je sa nama podelila po njenom mišljenju najsmešniju. „Naime, negde na sredini snimanja filma, baš ulicom u kojoj smo najviše snimali, planiran je prolazak neke visoke turske delegacije i tada bismo trebali prekinuti snimanje, no mi smo koristili svaki sekund i taman kad je meni Đura na terasi ćevabdžinice servirao 10 upola, naišla je delegacija, a Đura je u svom stilu počeo  da peva na čisto turskom onu  najpoznatiju  pesmu od Tarkana,  sa sve koreografijom, a članovi delegacije svi u čudu izvadili telefone i snimaju Đuru, potpuno fascinirani.“- uz smeh nam je ispričala Anja i dodala da se čudi kako se sa snimanja vratila sa istom kilažom, obzirom da je svaki dan jela ćevape.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo. Film je otvorio ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival, a pre Festivala autorskog filma u Beogradu, prikazan je na Zagreb Film Festivalu, na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosforus Film Festivalu i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu. Regionalni bioskopski distributer filma “Deset u pola” je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala, Kon film grupacija, u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

Komedija “Deset u pola” na redovne bioskopske repertoare  širom Srbije i većih gradova Evrope  dolazi 2. decembra.

J.D.

foto: Arena Cineplex ( Aleksandar Živaljević)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *