“Десет у пола” Даниса Тановића пред новосадском публиком

Новосадска публика је  овацијама и громогласним аплаузом поздравила комедију Даниса Тановића “Десет у пола”, која је премијерно приказана синоћ у  биоскопу Арена  Cineplex.

Радња филма одвија се у пандемијом погођеном Сарајеву и прати двојицу ћевабџија, пријатеља и комшија са Башчаршије  који се сукобљавају око, могло би се рећи реторичког питања, чији ћевапи су најбољи?! Ово наравно није филм о сарајевским ћевапима, који је свакако један од главних брендова овог града и представља праву гастрономску егзотику свима који дођу у туристичку посету, већ прича о  љубави, пријатељству, животним прекретницама и самом смислу живота у који је неминовно уткан и мирис и укус ћевапа када је Сарајево у питању.

Уочи свечане премијере, на дружењу с медијима, пријатељима и гостима фестивала, предстаљени су туристички потенцијали Сарајева односно Туристичка заједница Кантона Сарајево, један од партнера филма.

Публику је у Арени Cineplex  поздравио део   филмске екипе  на челу са главним протагонистима Бранком Ђурићем и Изудином Бајровићем.

Иако вегетаријанац, један од главних глумаца, Бранко Ђурић Ђура, маестарално је одиграо Енеса, власника ћевабџинице. Са редитељем Тановићем је сарађивао на неколико филмских пројеката и каже да је са њим сарадња лака и једноставна и да он није захтеван редитељ, а врло добро зна шта хоће и на који начин то од сваког глумца може и да добије. „Цела екипа која је учествовала у снимању овог филма је заправо та екипа која је заједно успела да на прави начин  дочара тај „дух Сарајева. Дух града ипак чине људи, па је тако и филмско- глумачка екипа најважнији чинилац овог филма.“- рекао је Бранко Ђурић.

Хелена Вуковић је улогом Лане у Тановићевом филму дебитовала на великом платну, и пуна је утисака на регионалној турнеји. “Било ми је дивно на премијери у Београду. Баш сам срећна да сам имала прилику да се представим београдској, а сада и новосадској публици. Коментари на филм су одлични од свих људи који су филм гледали у Београду – уживали су од почетка до краја. Пресрећна сам да сам своју прву улогу добила баш у филму Даниса Тановића. Знам да сваки млади глумац сања о томе, а када се то деси, онда је осећај још бољи”, изјавила је Вуковић.

Једна од младих глумица у филму је и Ања Матковић, глумица из Загреба, која каже да јој је била велика  част сарађивати са Данисом Тановићем. “Мој лик се зове Гордана Матић, она је food advisorica, оцењује ресторане у регији  и долази у Сарајево да пронађе место на коме се једу најбољи ћевоси у граду“- рекла је Ања и додала да је снимаље филма трајало три недеље скоро по цео дан и да су се исто толико дуго сви грохотом смејали највише Ђуриним анегдотама од којих је са нама поделила по њеном мишљењу најсмешнију. „Наиме, негде на средини снимања филма, баш улицом у којој смо највише снимали, планиран је пролазак неке високе турске делегације и тада бисмо требали прекинути снимање, но ми смо користили сваки секунд и таман кад је мени Ђура на тераси ћевабџинице сервирао 10 упола, наишла је делегација, а Ђура је у свом стилу почео  да пева на чисто турском ону  најпознатију  песму од Таркана,  са све кореографијом, а чланови делегације сви у чуду извадили телефоне и снимају Ђуру, потпуно фасцинирани.“- уз смех нам је испричала Ања и додала да се чуди како се са снимања вратила са истом килажом, обзиром да је сваки дан јела ћевапе.

Тановићев филм “Десет у пола” настао је у продукцији Обала Арт Центра и Турске радио-телевизије (ТРТ), и уз подршку БХ Телецома и Висит Сарајево. Филм је отворио овогодишњи 27. Сарајево Филм Фестивал, а пре Фестивала ауторског филма у Београду, приказан је на Загреб Филм Фестивалу, на фестивалима у Турској у Истанбулу – Босфорус Филм Фестивалу и у Дохи у Катару на Ајyал Филм Фестивалу. Регионални биоскопски дистрибутер филма “Десет у пола” је дугогодишњи партнер Сарајево Филм Фестивала, Кон филм групација, у сарадњи са компанијама Арт Виста и Оскар филм.

Комедија “Десет у пола” на редовне биоскопске репертоаре  широм Србије и већих градова Европе  долази 2. децембра.

Ј.Д.

фото: Арена Cineplex ( Александар Живаљевић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *