Важност игре у развоју когнитивних вештина код деце

„У дечјој игри често је дубок смисао.“

Фридрих Шилер

Деца се само играју да им прође време. Да ли је то баш тако?

 

Кроз игру, као једним од природних и најважнијих путева за стицање знања, малишани истражују и уче. Иако се, можда само наизглед чини да се током игре деца само забављају, истина је да се играњем стичу многа корисна сазнања и увиди, деца се упознају са светом који их окружује, а у исто време и развијају се когнитивне вештине.

 

Шта су когнитивне вештине код деце?

 

Сви ментални процеси и способности које се односе на то да дете разуме, размишља, примети, комуницира, учи, памти и без икаквих проблема интелектуално и моторички функционише односе се на когнитивне вештине. Од примарне важности је њихов развој током најранијег детињства, а посебну пажњу треба обратити на праћење напретка детета у овом сегменту.

 

Почев од најранијег доba, први сусрети детета са играчкама и другим људима у основи представљају неки вид истраживања и упознавања са новим садржајима и средином којом је дете окружено. Сви ови процеси са собом носе врло велику важност када је у питању развој психофизичких функција код детета, као и стварање основе за неометано израставање детета у емотивно стабилну и социјализовану одраслу особу.

 

Како се развијају когнитивне вештине код деце?

 

Когнитивне вештине код деце се развијају постепено, а целом том процесу се прилази са више страна. Конкретно, подстицање детета на акцију, било да је реч о игри, причању, цртању или некој другој активности, доприноси развоју ових вештина. Игра, као саставни део живота сваког малишана, обједињује више активности, а захваљујући њој деца се уче именима предмета, бојама, облицима, померају границе својих способности и развијају самосталност.

 

Баш из разлога што је важност игре за развој когнитивних способности велика – није свеједно да ли ће дете провести два сата у игри или испред екрана телефона. Време које се проведе у самосталној или игри са другим малишанима или родитељима, деци служи као време током којег усвајају сазнања корисна за дали раст и развој. Кроз игру, деца вежбају и фину моторику, развијају осећај за детаље кроз посматрање и опажање, размишљају и памте. Неспутаност у оваквом начину развоја когнитивних способности је врло важна, па се зато саветује одраслима да у што већој мери подстичу децу на игру и учествују заједно са њима у њој.

 

Развој когнитивних вештина код деце некада и сада

 

Свако дете, без обзира на период одраставања, било је изложено ситуацијама које су утицале на развој његових когнитивних вештина. И пре су се деца играла и била у интеракцијама где су се, најчешће несвесно, подстицале све способности на којима се данас, у већој мери, свесно и активно ради.

 

Неретко, важност игре је нешваћена на прави начин од стране одраслих, јер – баш као што каже цитат са почетка текста – у дечијој игри се налази дубок смисао. Едукација одраслих по овом и многим другим питањима у вези одраставања и родитељства је важна, како би пажња била усмерена у правом смеру и како би данашњи малишани стасали у самосталне и самосвесне особе. Данас, ако знамо колика је важност игре и шта она са собом носи, свесно можемо да одаберемо доста тога – шта купити за први рођендан детета, који су најкориснији поклони за децу, које су то играчке које деци помажу у њиховом развоју, а које их притом и забављају задржавајући им пажњу?

 

Без обзира да ли бирате поклон за малишана из своје породице или вас очекује одлазак у госте, одабир поклона је оно на чему се сви замислимо. Да бисмо вас инспирисали, делимо са вама неке идеје баш у вези поклона за децу, и то за оне најмлађе. Из разлога што често размишљамо о томе шта купити за први рођендан детета и да ли је поклон који нам падне на памет нешто што дете вероватно већ има или не – сада ћемо укратко да вам представимо место на коме можете пронаћи доста тога уникатног, а уједно и врло корисног за развој когнитивних вештина код деце, о којима смо и писали у овом тексту.

 

Даротека Кено  је место лепих ствари за најмлађе – овде се налазе персонализовани поклони у виду чувара успомена на неке лепе тренутке, у форми едукативних играчака или интересантне декорације.

 

Шта тачно значе персонализовани поклони? Персонализовани поклони за децу су у потпуности прилагођени жељама купца, а то значи да ће се поклон персонализовати на начин да садржи име детета коме се поклон поклања, као и неке занимљиве чињенице у вези малишана, попут датума и сатнице рођења.

 

Слагалица је један од поклона који је често биран због тога што спаја едукативност и занимљивост у једно, а конкретно у вези слагалице, поред имена можете бирати и писмо за испис – латиницу или ћирилицу.

 

Истражите и друге занимљиве идеје у вези поклона које можете наручити у даротеци Кено – погледајте детаљније категорију производа поклони за децу  и одаберите поклон који ће бити корисан, али и веома забаван.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *