Повећан буџет за културу, предлог за већи број посетилаца установама културе

Министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић најавила је данас да ће сутра на седници Кризног штаба предложити да се установама културе, позориштима и биоскопима, дозволи већи број посетилаца.

Надам се да ће бити слуха од стручног и полтичког дела штаба, јер сам успела као министар да обезбедим приоритетни статус да уметници буду вакцинисани, рекла је она на конференцији поводом 100 дана рада Министарства.

Министарка културе и информисања Србије оценила је да је министарство које води у протеклих 100 дана било једно од најактивнијих, указујући да је буџет за културу повећан са 0,78 на 0,97 одсто БДП, а са сектором информисања 1,1 одсто.

Према њеним речима, у марту би пред парламентом требало да се нађе Предлог закон о музејској делатности, а завршен је Нацрт закона о инспекцији у култури.

Закон о култури не може да заживи овакав какав јесте и мораћемо, вероватно, да пишемо потпуно нови предлог, најавила је Гојковић.

Она је рекла да су неке од 20 тачака стратегија развоја културе до 2025. године повећање буџета, сегмент јавне дипломатије, отварање културних центара у региону и регионално повезивање, спој културног наслеђа и савременог стваралаштва, решавање питање статуса слободних уметника, дефинисање републичких установа културе.

Она је рекла да је уведен и нови конкурс Националне престонице културе, у којем могу да учествују сви градови осим Београда и Новог Сада.

Подигли смо износе за развој филма, подстицаји за снимање филмова и серија од 1,1 милијарду динара, чиме ће руководити Филмски центар Србије, а ове године имаћемо и 700 милиона динара повраћај средстава за дате подстицаје, рекла је она.

Гојковић је навела да је било неразумевања локалне самоуправе Шид када је реч о суштини питања о Галерији Саве Шумановића и њеног преласка у статус републичке установе културе.

Ми само финансирамо републичке установе културе, попут Матице српске, да им додатним буџетирањем и финансирањем помажемо, али општинско руководство је рекло да њима то не треба, додала је она и истакла да је Министарство престало тиме да се бави.

Било је планирано 38 милиона динара, али у комуникацији са председником општине, он је одбио било какву финансијску помоћ Републике. Не разумем онда даље ове полемике три месеца касније и тај новац је добила Коларчева задужбина, рекла је Гојковић.

Наставићемо сарадњу, али преко конкурсног суфинансирања, додала је она, истичући како јој није јасно ко води кампању да неко жели да галерију премести у центар Београда.

Поносна сам јер смо много започели и радили за ових 100 дана, рекла је Гојковић.

извор: РТВ

фото: илустрација

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *