Отворен Кинески фестивал светла

„Kинески фестивал светла“ отворен је у Србији  по четврти пут. Иницијатор и оснивач фестивала, уметник Слободан Тркуља рекао је да су у Лимански парк у Новом Саду и на Сава Променаду испред Галерије у „Београду на води“ стигле нове игре светлости које је осмислила група уметника из провинције Сичуан, доносећи дух традиције и симболике древне Кине. 

Отварању манифестације у Лиманском парку присуствовао је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је поручио да је „Европска престоница културе поносна на пријатељство са свим народима и државама, па тако и са кинеским пријатељима, са којима дочекујемо нову лунарну годину, која ће, како кажу, бити стабилна, али и динамична“.

„Срећан сам што је поставка светлосних украса сваке године већа и богатија, а верујем да ћемо ускоро имати цео Лимански парк покривен инсталацијама које показују челично пријатељство народа Србије и Кине. Радује ме година пред нама и свима нам треба оптимизам који овај фестивал најављује“,  истакао је приликом отварања манифестације Вучевић.

 

Након спектакуларног ватромета,  мултиинструменталиста Слободан Тркуља, заједно са гитаристом „Балканополиса“ Урошем Теофиловићем, извео је композицију на кинеском инструменту „танг“, која је изазвала одушевљење окупљених посетилаца.

Два кинеска змаја, животињско царство, магични јелени, чаробне рибе и многе друге атрактивне светлосне инсталације постављени су до 13.фебруара у Лиманском парку, а улаз за посетиоце фестивала је бесплатан. Лампиони ће бити паљени сваког дана у 17 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *