Otvoren Kineski festival svetla

„Kineski festival svetla“ otvoren je u Srbiji  po četvrti put. Inicijator i osnivač festivala, umetnik Slobodan Trkulja rekao je da su u Limanski park u Novom Sadu i na Sava Promenadu ispred Galerije u „Beogradu na vodi“ stigle nove igre svetlosti koje je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan, donoseći duh tradicije i simbolike drevne Kine. 

Otvaranju manifestacije u Limanskom parku prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je poručio da je „Evropska prestonica kulture ponosna na prijateljstvo sa svim narodima i državama, pa tako i sa kineskim prijateljima, sa kojima dočekujemo novu lunarnu godinu, koja će, kako kažu, biti stabilna, ali i dinamična“.

„Srećan sam što je postavka svetlosnih ukrasa svake godine veća i bogatija, a verujem da ćemo uskoro imati ceo Limanski park pokriven instalacijama koje pokazuju čelično prijateljstvo naroda Srbije i Kine. Raduje me godina pred nama i svima nam treba optimizam koji ovaj festival najavljuje“,  istakao je prilikom otvaranja manifestacije Vučević.

 

Nakon spektakularnog vatrometa,  multiinstrumentalista Slobodan Trkulja, zajedno sa gitaristom „Balkanopolisa“ Urošem Teofilovićem, izveo je kompoziciju na kineskom instrumentu „tang“, koja je izazvala oduševljenje okupljenih posetilaca.

Dva kineska zmaja, životinjsko carstvo, magični jeleni, čarobne ribe i mnoge druge atraktivne svetlosne instalacije postavljeni su do 13.februara u Limanskom parku, a ulaz za posetioce festivala je besplatan. Lampioni će biti paljeni svakog dana u 17 časova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *