ОТВОРЕНЕ ИЗЛОЖБЕ „ТАМО ГДЕ СЕОБА ЗАВРШАВА-ОД РИМСКЕ ПАНОНИЈЕ ДО ДАНАШЊЕ ВОЈВОДИНЕ“ И „АКЦЕНТИ НОВИ САД“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању изложбе „Тамо где сеоба завршава-од Римске паноније до данашње Војводине“ Mузеја Војводине, као и изложбе „Акценти Нови Сад“ Музеја града Новог Сада. Реч је о догађајима под окриљем Фондације “Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“ поводом 1. фебруара Дана Града Новог Сада.

Изложба Mузеја Војводине осмишљена је на иновативан начин, до сада невиђен у музејској пракси наше земље, синергијом науке, културе и различитим видовима савремене уметности. Музеј Војводине, једини на свету, поседује три позлаћена касноантичка шлема. Изложбу чини и монодрама „Крв и блато” редитељска адаптација приче „Дизонов пут” Зорана Суботичког, у режији Радослава Миленковића, као и филмски есеј „Трагови сеоба”, а компонована је и оригинална музика коју потписује харфисткиња Софија Сибиновић–Harp Lady. Такође, изложба укључује и апликацију eIzložba која омогућава посетиоцима да изложбу „посете” са било које локације, а креиран је и интерактивни дигитални стрип кроз који млади могу да се упознају са причом о чувеним шлемовима непроцењиве вредности из римског доба.

– Историја Новог Сада и живота људи овог поднебља досеже далеко пре уручења повеље Марије Терезије. Чини се да недовољно знамо о томе, па је пројекат Европска престоница културе прилика да се подсетимо и можда научимо нешто што до сада нисмо знали о свом граду и нама самима, о томе како се развијао кроз векове. То се види путем дивног наратива кустоса наших музеја. Новосађани и сви гости моћи ће да уживају у ове две изложбе, али и у садржајима новог програмског лука ЕПК. Очекује нас преко 3000 догађаја у 2022. години, и само да буде стабилна епидемиолошка ситуација, па да покажемо шта Нови Сад има и куда треба да иде – истакао је градоначелник Вучевић.

Између Музеја Војводине и Музеја града Новог Сада постављен је монтажни мост, а изложба „Акценти Нови Сад“ представља хронолошко–тематски концепт, излагање репрезентативних предмета из фонда Музеја града, као и мултимедијалне садржаје базиране на оригиналној историској грађи, те омогућава посетиоцу јединствен доживљај различитих аспеката локалне историје и културног наслеђа.

– Намера нам је била да повежемо две установе културе, две различите музејске приче у једну целину која представља прошлост Новог Сада, као раскршћа европских градова, а данас и као Европске престонице културе. Симболиком моста између два музеја, најављујемо нови програмски лук и прослављамо Дан града Новог Сада – рекао је директор Фондације “Нови Сад 2022-Европска престоница културе“ Немања Миленковић.

Изложбама кључних институција културе у Новом Саду, отвара се и нови програмски лук „Сеобе“, којим пројекат Европска престоница културе покреће тему миграција. Један од осам програмских лукова, од 1. фебруара до 20. марта, обухватиће више од 300 културних догађаја на којима ће се представити око 130 уметника, од чега 90 европских. Посебан сегмент биће програм „Сеобе душа“ односно павиљон књижевности, јединствен у овом делу Европе који ће бити постављен на Новосадском сајму, као и програм „Караван“ који ће симболично представити културна кретања кроз разноврсне укусе гастро културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *