Нових 222 позитивних, преминуло још 6 особа, излечено 1.260

У последњих 24 сата у Србији су регистрована 222 нова случаја Ковида 19, укупно 8.497, преминуло је још шест особа, укупно 168 преминулих, а излечено је 1.260 пацијента, саопштила је заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је, на прес конференцији, рекла да је у последња 24 сата тестирано 5.446 особа, од којих су 222 позитивне на присуство на вирус корона.

Хоспитализовано је 2.517 пацијената, а на респиратору је 79 пацијената.

У последња 24 сата преминуло је још шест особа, као последица инфекције вирусом корона, три мушкарца и три жене, а укупно је 168 преминулих.

До сада је излечено 1.260 особа, рекла је Кисић Тепавчевић.

Највише заражених у Београду, Нишу и Ћуприји

Највише заражених ковидом19 у Србији је у Београду – 2.122 људи, што је 27,38 одсто од укупног броја, изјавила је данас заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић.

Каже да затим иду Ниш 1.189 пацијената – 15,34 одсто, Ћуприји три одсто, Лесковцу 2,68 одсто и Крушевцу 2,41 одсто.

Затим иду Ваљево 2,32 одсто, Алексинац 2,12 одсто, Параћин 1,99 одсто, Јагодина 1,60 одсто и Бор 1,56 одсто, рекла је она на конференцији за медије у Палати Србија.

У осталим градовима и местима је забележен мањи број заражених, рекла је она и додала да су ретка подручја где нема присуства вируса.

Такође, проценат позитивних случајева на данашњи дан у односу на укупан број становника је 0,12 одсто, додала је она.

На путу смо да добијемо прву рунду у борби са ковидом

На путу смо да добијемо прву рунду у борби са вирусом ковид19, ако се успешно буде спровело ублажавање мера, рекао је данас имунолог Срђа Јанковић.

„Још је нисмо добили и не треба да се опустимо, ако буде успешно приведено крају постепено ублажавање мера, онда ће се завршити у нашу корист“, рекао је Јанковић.

Што се тиче природног успостављања имунитета, то је завршни процес сваке епидемије, али нама није био циљ да то убрзамо, јер би платили страховит данак у људским животима, већ нам је циљ био да га успоримо, рекао је он.

Упитан да ли је могуће да вирус сам нестане, он је рекао да постоји могућности да вирус постане сезонски патоген, затим да природно нестане, али да та могућност није велика.

Додаје да је трећа могућност да наука и технологија дођу до делотворне и безбедне вакцине, али да је за то потребно време.

Кисић Тепавчевић је рекла по питању временских услова да смо сведоци да се тај вирус одржава и преноси и у условима високих температура.

Такође, истраживања су показала да је потребна већа температура од 25 степени, али уз влажност ваздуха од 20 одсто као и да је значајан УВ фактор.

Доста тога је специфично за овај вирус, тако да је потребан читав низ фактора за његов опстанак у спољашњој средини.

Она је рекла и да је сасвим сигурно да се за време летњих месеци смањује могућност капљичног преноса јер вирус брже пада на тло и мање је вирус присутан на нивоу респираторних путева, а и више времена проводимо напољу и веће је проветравање просторија.

Ипак, ако вирус уђе у осетљив организам температура нема утицај, додала је она.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: covid19.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *