Novih 222 pozitivnih, preminulo još 6 osoba, izlečeno 1.260

U poslednjih 24 sata u Srbiji su registrovana 222 nova slučaja Kovida 19, ukupno 8.497, preminulo je još šest osoba, ukupno 168 preminulih, a izlečeno je 1.260 pacijenta, saopštila je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Ona je, na pres konferenciji, rekla da je u poslednja 24 sata testirano 5.446 osoba, od kojih su 222 pozitivne na prisustvo na virus korona.

Hospitalizovano je 2.517 pacijenata, a na respiratoru je 79 pacijenata.

U poslednja 24 sata preminulo je još šest osoba, kao posledica infekcije virusom korona, tri muškarca i tri žene, a ukupno je 168 preminulih.

Do sada je izlečeno 1.260 osoba, rekla je Kisić Tepavčević.

Najviše zaraženih u Beogradu, Nišu i Ćupriji

Najviše zaraženih kovidom19 u Srbiji je u Beogradu – 2.122 ljudi, što je 27,38 odsto od ukupnog broja, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Kaže da zatim idu Niš 1.189 pacijenata – 15,34 odsto, Ćupriji tri odsto, Leskovcu 2,68 odsto i Kruševcu 2,41 odsto.

Zatim idu Valjevo 2,32 odsto, Aleksinac 2,12 odsto, Paraćin 1,99 odsto, Jagodina 1,60 odsto i Bor 1,56 odsto, rekla je ona na konferenciji za medije u Palati Srbija.

U ostalim gradovima i mestima je zabeležen manji broj zaraženih, rekla je ona i dodala da su retka područja gde nema prisustva virusa.

Takođe, procenat pozitivnih slučajeva na današnji dan u odnosu na ukupan broj stanovnika je 0,12 odsto, dodala je ona.

Na putu smo da dobijemo prvu rundu u borbi sa kovidom

Na putu smo da dobijemo prvu rundu u borbi sa virusom kovid19, ako se uspešno bude sprovelo ublažavanje mera, rekao je danas imunolog Srđa Janković.

„Još je nismo dobili i ne treba da se opustimo, ako bude uspešno privedeno kraju postepeno ublažavanje mera, onda će se završiti u našu korist“, rekao je Janković.

Što se tiče prirodnog uspostavljanja imuniteta, to je završni proces svake epidemije, ali nama nije bio cilj da to ubrzamo, jer bi platili strahovit danak u ljudskim životima, već nam je cilj bio da ga usporimo, rekao je on.

Upitan da li je moguće da virus sam nestane, on je rekao da postoji mogućnosti da virus postane sezonski patogen, zatim da prirodno nestane, ali da ta mogućnost nije velika.

Dodaje da je treća mogućnost da nauka i tehnologija dođu do delotvorne i bezbedne vakcine, ali da je za to potrebno vreme.

Kisić Tepavčević je rekla po pitanju vremenskih uslova da smo svedoci da se taj virus održava i prenosi i u uslovima visokih temperatura.

Takođe, istraživanja su pokazala da je potrebna veća temperatura od 25 stepeni, ali uz vlažnost vazduha od 20 odsto kao i da je značajan UV faktor.

Dosta toga je specifično za ovaj virus, tako da je potreban čitav niz faktora za njegov opstanak u spoljašnjoj sredini.

Ona je rekla i da je sasvim sigurno da se za vreme letnjih meseci smanjuje mogućnost kapljičnog prenosa jer virus brže pada na tlo i manje je virus prisutan na nivou respiratornih puteva, a i više vremena provodimo napolju i veće je provetravanje prostorija.

Ipak, ako virus uđe u osetljiv organizam temperatura nema uticaj, dodala je ona.

izvor: TANJUG, RTV
foto: covid19.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *