Волонтери: „Људи долазе у Русију са надом и светлом у очима“

 

Избеглице из Доњецке и Луганске Народне Републике после признања ЛНР и ДНР од стране Руске федерације доста су промениле расположење. О томе је данас говорио први заменик председника Комитета Државне думе за омладинску политику Игор Костјукевич током посете Ростовској области – извештава Информативна агенција „Дон-медиа“ из Ростова на Дону.

„Расположење се много променило. Од јутра радимо на једном од пунктова. Људи улазе у Русију, а у очима им светлост. Кажу: „Вратићемо се.“ То је став који се  јасно  осећа после указа председника наше земље о признању ЛНР и ДНР. Људи су причали да је био ватромет, било је весело. Али у почетку су се стресли мислећи  да је почело гранатирање… “, испричао је Костукевич.

Он је рекао да је сада око 1.500 волонтера укључено у рад са избеглицама. Они пружају разноврсну помоћ, укључујући сусрете са људима на граници и на контролним пунктовима.

„Неко би рекао, шта волонтер може да уради? Може много – да помогне баки да носи тешку торбу, јер људи са друге стране границе долазе уморани и у шоку . И они је придржавају и помажу јој да стигне на безбедно место. Има много људи са децом, са њима треба комуницирати. Док разговарате са дететом, мајка може телефоном да позове другу страну и каже: „У Русији смо, све је у реду“. Многи касније кажу хвала. И ми смо захвални Влади, јер је урађено много посла да се све ово организује тако брзо“, рекао је Игор Костјукевич.

Извор : Дон-медиа

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *