МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС ЗА САВРЕМЕНЕ ЦИРКУСКЕ УМЕТНИКЕ

Европски пројекат БЕТА циркус (BETA Circus) огласио је велики међународни конкурс путем којег ће бити одабрано укупно дванаест циркуских уметника из целе Европе за реализацију интернационалног програма јачања капацитета циркуске уметности и представљања нових трендова, са фокусом на нову магију, објављено је на интернет страници „новисад2021“.

 

Конкурс је отворен за уметнике из широког спектра уметничких дисциплина (магија, илузионизам, циркус, плес, театар, визуелне уметности, сценографија и др). Не постоји старосна граница, међутим од учесника се очекује да покажу мотивацију да створе нешто ново и иновативно у оквиру својих уметничких каријера. Пријаве се прихватају из свих земаља Европске уније, као и из земаља које имају приступ програму Креативна Европа, међу којима је и Србија.

Пријаве учесника трају до уторка, 15. децембра до краја дана, а више информација о пријавама, конкурсу, као и самом пројекту могу се пронаћи на званичној веб-страници Бета циркуса. Заинтересованим уметницима се скреће пажња да су сва поља у формулару обавезна. Пријаве којима недостају информације неће бити узете у разматрање, а разматраће се само пријаве на енглеском језику.

Нови Сад – Европска престоница културе, као придружени партнер пројекта, позива све заинтересоване циркуске уметнике да се пријаве за учешће у овом програму, који ће бити реализован 2021. и 2022. године, док ће новосадска организација која се бави изучавањем, презентацијом и популаризацијом циркуских вештина, Лудифико, у уторак 17. новембра од 20 часова у Културној станици Свилара свим заинтересованим уметницима одржати презентацију пројекта и разрешити све недоумице и евентуална питања везана за процес пријаве.

B.E.T.A. CIRCUS (Boosting European Trends and Artists in Circus Arts) је пројекат који се реализује у оквиру програма Европске комисије Креативна Европа, а у сарадњи са четири европске организације специјализоване за савремени циркус, међу којима су Bússola (Португал), Teatro Necessario (Италија), Лудифико (Србија) и Ригас Циркс (Летонија).

БЕТА циркус, као пројекат сарадње, тежи да развије нову европску визију посвећену подизању капацитета за неафирмисане европске уметнике из области савременог циркуса који су у потрази за иновативним радовима, трендовима и изразима, с посебним фокусом на земље које немају академски ниво циркуског образовања и у којима циркус није препознат као савремена уметност.

Међународни програм БЕТА циркуса подржава обуку неафирмисаних професионалаца, која се заснива на едукативној транснационалној мобилности, како би им дао прилику да напредују, постану видљиви у међународним оквирима и да дођу у сусрет са новом естетиком и техникама. Током наредне две године, овај пројекат ће нагласити нови тренд у естетици савременог циркуса: илузионизам и нову магију.

Извор: www.novisad2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *