Јовица Аћин добитник „Вељкове голубице“

На манифестацији „Вељкови дани“  у Сомбору, књижевнику Јовици Аћину додељена је годишња награда „Вељкова голубица“, за свеукупно приповедачко стваралаштво и за изузетан допринос приповедачкој уметности.

„Јовица Аћин је годинама један од најзначајнијих прозних писаца у нас и по својим романима и по својим приповеткама је скочио у сам врх наше савремене прозне продукције. И ту долазимо поново до тога да,  када се наша проза поново окреће приповедању и причи ,нема више оног постмодернистичког бављења методом књижевног рада и текста, него сада наши књижевници-прозни писци причају приче и у том повратку причи један од главних протагониста управо је Јовица Аћин„, рекао је Саша Радојчић, члан жирија за доделу награде „Вељкова голубица 2020“.

Вељко Петровић је био приповедач, песник, енциклопедиста, историчар уметности и новинар, а међу ретким је личностима које су поседовале знања и вештине у много области. Манифестација Вељкови дани има за циљ да пажљиво проучава сваку од ових побројаних стваралачких многоликости великог Сомборца, кажу организатори.

Тринаесте „Вељкове дане“ организовали су Сомборска библиотека и Организациони одбор „Вељкови дани“ , под покровитељством Града Сомбора и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Извор: РТВ, википедија.орг.

Фото: П.Митић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *