Pokrajinska vlada obezbedila 32 nova vozila zdravstvenim ustanovama u Vojvodini

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas predstavnicima zdravstvenih ustanova u Vojvodini ključeve 32 nova sanitetska, dijalizna i putnička vozila za patronažu, sa pratećom medicinskom opremom, , čiju nabavku je sa 100 miliona dinara finansirala Pokrajinska vlada.

Sanitetska vozila dobile su opšte bolnice u Zrenjaninu i Vrbasu i domovi zdravlja u Kanjiži, Adi, Novom Bečeju, Srbobranu, Apatinu, Malom Iđošu, Sremskoj Mitrovici, Sečnju, Kovinu i Pećincima.

Vozila za prevoz pacijenata na dijalizu dobili su domovi zdravlja u Čoki, Bačkoj Topoli, Vrbasu, Beočinu, Titelu, Plandištu i Alibunaru, dok su putnička vozila obezbeđena za domove zdravlja u Šidu, Apatinu, Somboru, Odžacima, Kovinu, Novom Bečeju, Rumi, Novom Kneževcu, Žitištu, Alibunaru, Beloj Crkvi, Irigu i Opovu.

Direktorka Doma zdravlja u Bačkoj TopoliČila Ileš rekla je za portal „Vojvođanski novinar“ da je za njihovu zdravstvenu ustanovu „veoma značajna nabavka transportnog vozila za pacijente na hemodijalizi jer je reč o specifičnoj grupi korisnika zdravstvenih usluga kojima je transport potreban svakog drugog dana“.  Vršilac dužnosti Doma zdravlja u Odžacima Dušan Božanić zahvalio je Pokrajinskoj vladi na kontinuiranoj podršci ustanovama primarne zdravstvene zaštite,  navodeći da je njihova opština nedavno dobila dva sanitetska  vozila , a da će im putničko vozilo za terenski rad, koje su danas dobili, biti namenjeno ambulanti u Bačkom Brestovcu, kojoj je to trenutno najpotrebnije.

 

Pokrajinska vlada je od 2016. godine obezbedila više od 90 novih vozila za zdravstveni sistem Vojvodine, naglasio je Mirović. Time je, uz druga značajna ulaganja veća od 12 milijardi dinara, znatno unapredila zdravstveni sistem, ocenio je pokrajinski premijer . Istakao je  je i da je obnovljena većina klinika Kliničkog centra Vojvodine, podsetivši da su u toku i radovi na izgradnji blokova B i C Kliničkog centra, kao i na rekonstrukciji bolnice u Kikindi. „Zajedno sa državom nastavićemo da radimo na unapređenju našeg zdravstvenog sistema i na rekonstrukciji drugih bolnica koje su prioritetne – u Subotici i Somboru“, najavio je Mirović. Kako kaže, domovi zdravlja, koji su od prošle godine u nadležnosti Pokrajine, ostaće prioritet, ali se očekuje i angažovanje lokalnih samouprava kad je reč o ulaganjima  jer se „u ove dve godine trajanja epidemije videlo koliko nam je važna primarna zdravstvena zaštita“.

Autor/foto: Vojvođanski novinar

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *