Филм „Што се боре мисли моје“ поводом 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића

Премијера филма „„Што се боре мисли моје“ у режији Милорада Милинковића одржана је синоћ у  новосадском биоскопу Арена Синеплекс.  Редитељ Милинковић, јавности познат и као један од трагача у чувеном квизу „Потера“, као и део глумачке екипе, прошетали су синоћ црвеним тепихом и поклонили се новосадској публици. Ово филмско остварење које је публика имала прилику прво да види у Крагујевцу и Београду, урађено је поводом 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића.

Kнеза Михаила Обреновића тумачи Драган Мићановић, чувеног српског уметника, првог српског литографа, једног од првих српских и светских фотографа, као и блиског кнежевог пријатеља, Анастаса Јовановића игра Љубиша Савановић. Улоге осталих историјских личности тумаче: Милош Тимотијевић, Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Александар Срећковић Кубура, Тамара Крцуновић и Ненад Окановић.  Лик Катарине Констатиновић, будуће књегиње тумачи млада Јана Ивановић.  Међу млађом глумачком екипом истичу се: Лука Грбић, Маја Чампар и Стојша Ољачић.

По сценарију Милорада Милинковића и Драгољуба Стојковића, а у години када се обележава тачно два века од рођења кнеза Михаила Обреновића, на биоскопска платна стиже узбудљив историјски  и политички трилер са елементима романсе о атентату на једног од наших највећих владара који се 1868. године догодио у Кошутњаку. Према речима редитеља Милинковића истраживању ове важне историјске теме приступио је пре безмало једне деценије, док је снимње самог филма почело на јесен 2021. године.

„Одговорност према историји је прилично велика, а ми смо се трудили да све што се зна о том догађају прикажемо тако како је било, то што је додато то су ови епизодни ликови су са стране. Што се историјских личности тиче, њихова судбина је била таква каква је била тад. Ми смо само попунили пар историјских рупа које се не знају, а то је ко су стварни налогодавци. Ми смо дали себи за слободу да покажемо прстом на оне за које ми сматрамо да стоје иза тога“, рекао је Милинковић

Што се тиче самог назива филма који је проистекао из назива кнежеве песме „Што се боре мисли моје“, коју је написао као јако млад, не може се са сигурношћу знати коме је она посвећена, али то и није важно за сам сценарио филма, додао је редитељ.

Кнежев двороуправитељ, лични фотограф и један од најбољих пријатеља, Анастас Јовановић, имао је важну улогу у његовом животу и уметничкој сцени Србије тога тоба. Можда је баш уметност да која је спајала кнеза, градитеља првог позоришта у Срба  и светски признатог фотографа.

„ Анастас и кнез Михаило су били врло блиски пријатељи, учили су и школу заједно и један од ретких којег је кнез заиста слушао и питао за мишљење. Кнеза је пријатељски ословљавао као Мања“,  рекао је глумац  Љубиша Савановић који тумачи лик Анастаса и додао да су редитељ и сценограф додали један занимљив и филмичан детаљ у виду мрље на фотографијама које је израђивао непосредно пред атенатат на кнеза.

Млада Јана Ивановић маестрално је донела лик Катарине Константиновић и истакла да јој је заиста била велика част да тумачи ту улогу, као и да је било лако снимати према сценарију који је сјајан и прилично детаљно испланиран.

Филм је снимљен у продукцији „Телекома Србија“ и филмске продукције „Бомбона“ и  налази и на редовном биоскопском репертоару.

https://www.youtube.com/watch?v=1imoWNMRvt8

 

 

Ј.Допуђ

 

.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *