Film „Što se bore misli moje“ povodom 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića

Premijera filma „„Što se bore misli moje“ u režiji Milorada Milinkovića održana je sinoć u  novosadskom bioskopu Arena Sinepleks.  Reditelj Milinković, javnosti poznat i kao jedan od tragača u čuvenom kvizu „Potera“, kao i deo glumačke ekipe, prošetali su sinoć crvenim tepihom i poklonili se novosadskoj publici. Ovo filmsko ostvarenje koje je publika imala priliku prvo da vidi u Kragujevcu i Beogradu, urađeno je povodom 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića.

Kneza Mihaila Obrenovića tumači Dragan Mićanović, čuvenog srpskog umetnika, prvog srpskog litografa, jednog od prvih srpskih i svetskih fotografa, kao i bliskog kneževog prijatelja, Anastasa Jovanovića igra Ljubiša Savanović. Uloge ostalih istorijskih ličnosti tumače: Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović i Nenad Okanović.  Lik Katarine Konstatinović, buduće knjeginje tumači mlada Jana Ivanović.  Među mlađom glumačkom ekipom ističu se: Luka Grbić, Maja Čampar i Stojša Oljačić.

Po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića, a u godini kada se obeležava tačno dva veka od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, na bioskopska platna stiže uzbudljiv istorijski  i politički triler sa elementima romanse o atentatu na jednog od naših najvećih vladara koji se 1868. godine dogodio u Košutnjaku. Prema rečima reditelja Milinkovića istraživanju ove važne istorijske teme pristupio je pre bezmalo jedne decenije, dok je snimnje samog filma počelo na jesen 2021. godine.

„Odgovornost prema istoriji je prilično velika, a mi smo se trudili da sve što se zna o tom događaju prikažemo tako kako je bilo, to što je dodato to su ovi epizodni likovi su sa strane. Što se istorijskih ličnosti tiče, njihova sudbina je bila takva kakva je bila tad. Mi smo samo popunili par istorijskih rupa koje se ne znaju, a to je ko su stvarni nalogodavci. Mi smo dali sebi za slobodu da pokažemo prstom na one za koje mi smatramo da stoje iza toga“, rekao je Milinković

Što se tiče samog naziva filma koji je proistekao iz naziva kneževe pesme „Što se bore misli moje“, koju je napisao kao jako mlad, ne može se sa sigurnošću znati kome je ona posvećena, ali to i nije važno za sam scenario filma, dodao je reditelj.

Knežev dvoroupravitelj, lični fotograf i jedan od najboljih prijatelja, Anastas Jovanović, imao je važnu ulogu u njegovom životu i umetničkoj sceni Srbije toga toba. Možda je baš umetnost da koja je spajala kneza, graditelja prvog pozorišta u Srba  i svetski priznatog fotografa.

„ Anastas i knez Mihailo su bili vrlo bliski prijatelji, učili su i školu zajedno i jedan od retkih kojeg je knez zaista slušao i pitao za mišljenje. Kneza je prijateljski oslovljavao kao Manja“,  rekao je glumac  Ljubiša Savanović koji tumači lik Anastasa i dodao da su reditelj i scenograf dodali jedan zanimljiv i filmičan detalj u vidu mrlje na fotografijama koje je izrađivao neposredno pred atenatat na kneza.

Mlada Jana Ivanović maestralno je donela lik Katarine Konstantinović i istakla da joj je zaista bila velika čast da tumači tu ulogu, kao i da je bilo lako snimati prema scenariju koji je sjajan i prilično detaljno isplaniran.

Film je snimljen u produkciji „Telekoma Srbija“ i filmske produkcije „Bombona“ i  nalazi i na redovnom bioskopskom repertoaru.

https://www.youtube.com/watch?v=1imoWNMRvt8

 

 

J.Dopuđ

 

.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *