Премијера представе „Рашивање – жива инсталација“

Представа „Рашивање – жива инсталација“ премијерно је одиграна у Културној станици Свилара у петак, 4. децембра, док је реприза заказана за 18. децембар.

Цео пројекат идеја је Сузане Рудић, младе песникиње и студенткиње вајарства. Њен првобитни студентски испитни предложак „Станиште“, кореограф и костимограф Саша Крга трансформисао је у живу инсталацију под називом „Рашивање“.

Ауторка као полазиште ставља своју песму Градови и поставља питања ко је човек уопште, а слушаоца тера на преиспитивање сопствене суштине као и на одбацивање непотребног. Сценографија је инспирисана Кабуки театром и оријенталним позориштем. За реализацију овог дела Саша је пожелео да истражи могућности стварања нове публике, повезивање далеких крајева и преплитање две далеке културе као што су српска и јапанска.

Млада глумица Татјана Ваљевић глуми ауторку текста која је написала песму Градови, која је плод њене личне животне приче и њене носталгије за родним местом, Сремом, у коме је била безбрижно дете и није спознала бол свог народа који је прошао кроз сеобу и прогон.

Један од симбола који се појављују у представи су врата и катанац чија кључаоница прима облик шаховске фигуре јер живот и одлуке које доносимо су је попут шаха – непредвидиве игре у којој је неопходна мудрост и вештина. Други симбол су врата која представљају портал духовног препорода и отпуштању свих лоших, негативних емоција које се скупљају у нама.

Сузана је изабрала пет улога ликова који представљају њена очекивања, расуте снове, реалност и другу страну себе или особу која би могла да постане њена друга страна, ослонац и подршка. Цела прича конципирана је базирана на буђењу из сна и одлажењем из једне у другу реалност у којој сазрева и спознаје себе као личност.

Идеја да се увежу искуства младе и потенцијалне енергије потекла је од Ружице Бојовић оснивачице Удружења за рад са децом и младима у култури и уметности Театрило.

Идејни творац, либрето: Сузана Рудић
Кореографија, костим и режија: Саша Крга
Продукција: Ружица Бојовић
Композиција: Димитрије Бељански
Музичка продукција: Вељко Цветић
Дизајн светла: Зденко Медевеђ
Глумци и глумице: Татјана Ваљевац, Јелена Васић, Соња Стекић, Пеђа Војводић и Милан Радовановић
Фризура и шминка: Петар Костић Поруцхери
Сценографија: Сузана Рудић
Фотографија: Катарина Брет

извор: КЦ Свилара
Фото: Урош Дожић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *