Изложба “New Еra: уметнички дискурси о друштвеним и климатским променама“ у Музеју савремене уметности Војводине

У петак 22. марта у 19 часова, у Музеју савремене уметности Војводине биће отворена групна интермедијска изложба „New Еra: уметнички дискурси о друштвеним и климатским променама“. На изложби ће бити представљени радови 12 уметника/ца и уметничких група из БиХ, Хрватске, Србије и Словеније које се у својим стваралачким праксама доследно и дугорочно посвећују односу између човека и природе, дајући уметнички коментар и одговор на једну од најактуелнијих тема савременог друштва – екологије, климатских и друштвених промена и очувања животне средине.

Кустоси изложбе су Младен Бањац (МСУРС), Миха Цолнер (ГБЈ) и Сања Којић Младенов (МСУВ), а уметници/це чији ће радови бити изложени су Игор Бошњак, Исидора Бранковић, диСТРУКТУРА, Јован Дошеновић, Дејан Марковић, Марија Марковић, ДНЛМ, Бојан Мрђеновић, ПЛАТЕАУРЕСИДУЕ, Хелена Тахир, Никола Томић, и Адриен Ујхази.

Изложба је резултат пројекта који реализују Музеј савремене умјетности Републике Српске из Бањалуке, Музеј савремене уметности Војводине из Новог Сада и Галерија Божидар Јакац – Музеј модерне и савремене уметности из Костањевице на Крки. Изложба New Еra конципирана је на начин да буде представљена у Новом Саду, Бањалуци и Костањевици на Крки чиме се наставља вишегодишња успешна сарадња између ових институција које граде динамичну савремену уметничку сцену у региону.

Одабрана дела доносе суштинско промишљање људске интервенције на животну средину и друштвених појава које утичу на климатске промене те дају посебан увид на еколошке проблеме из аспекта савремене уметности. На овај начин покренута су питања друштвене одговорности приказујући широк спектар еколошких тема – од међусобне интеракције живих организама и њихових заједница до њихове интеракције са животном средином. Теме којима се уметници/це баве су универзалне и првенствено се односе на уништавање животне средине, подизање свести о климатским и друштвеним променама, проблеме које доносе савремене технологије, као и на њихов утицај на друштво и појединца.

Посетиоци ће на изложби „New Еra: уметнички дискурси о друштвеним и климатским променама” моћи да погледају радове у различитим медијима од сликарства преко видео радова, инсталација до новомедијских уметности и био и еколошких пракси као посебног израза у савременој уметности. Организовањем велике групне изложбе уметника из региона отвара се могућност за стварање јединствене платформе за културни и уметнички дијалог и самим тим позиционира локална уметничка сцена у европски контекст.

Изложбе ће пратити и серија програма са панел дискусијама и продукција подкаст емисија које ће се фокусирати на циљеве пројекта.

 

New Еra: уметнички дискурси о друштвеним и климатским променама“ је део пројекта „Култура и креативност за Западни Балкан“ (CC4WBs) финансиран од стране Европске уније, а који има за циљ унапређење дијалога на Западном Балкану кроз јачање културног и креативног сектора и развијање његовог потенцијала за друштвено-економски утицај у овом региону.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 12. маја 2024. године.

извор: КомуникАрт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *