„Друга Европа“ као одговор на популарну културу

Другачија, скривена, изазивачка, мањинска култура фокус је новог програмског лука „Друга Европа“.
Фестивал ромске културе и активизма, Позоришни фестивал језичких мањина света, мањински медији, покретање културних активности на ободима града, програм који стварају особе са инвалидитетом, неафирмисани бендови из Европских престоница културе, медијска уметност из женске перспективе – само су неки од програма које ће обухватити„Друга Европа“ у Новом Саду од 15. октобра до 15. децембра.

Као нека врста супротности у односу на популарну културу програмским луком „Друга Европа“ истражујемо различите мањинске, маргинализоване, контракултурне изразе, бавимо се субкултуром, дакле све оно што је део идентитета Новог Сада, а што је повезано са актуелним европским вредностима“ – рекао је на конференцији за медије у културној станици Еђшег Лазар Јованов испред Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.
Први велики догађај је отварање кутка за културу на Сланој бари, 19. октобра, што је најава за будућу културну станицу у том делу граду, чиме се наставља идеја децентрализације културе, а активира се и ромска национална заједница. Паралелно са тим одржаће се и Фестивал ромске културе и активизма (Ф.Р.К.А.).
„На Сланој бари, једном од најудаљенијих делова града, где се налази и Велики рит, покрећемо Кутак за културу са жељом да активирамо тамошњу локалну заједницу, а посебно ромско становништво. Почела је изградња културне станице и док она не буде готова идеја је да локална заједница у Кутку сазна нешто ново, креира нове садржаје, креативно проводе своје време, али и да се омогући интеркултурални дијалог“ рекла је Милица Рашковић, виши стручни сарадник за партиципативне пројекте у оквиру „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Рашковић је на конференцији за медије најавила и програм „Супермоћни“ од 24. новембра до 3. децембра односно десет дана приступачности у културним станицама Еђшег и Свилара, у оквиру чега се скреће пажња на стваралаштво особа са инвалидитетом, као и на њихову интеграцију у друштву. „Супермоћни“ обухватиће филмске пројекције, изложбе, диван, музичке перформансе.
Трећи по реду Позоришни фестивал језичких мањина света „Синергија“, који ће бити одржан од 18. до 28. новембра у Новосадском позоришту, такође ће бити део програмског лука „Друга Европа“.
„Театри који учествују ове године неће бити карактеристични само по томе што играју, раде и стварају на неком од мањинских језика, него ће ово бити представе које се између осталог баве и тематиком угрожених друштвених група, мањине, дискриминисаних група. На самом почетку стиже нам театар из Берлина, са две представе, затим мађарска трупа из Румуније, колеге из српског мањинског театра из Мађарске, немачки театар из Италије, долази нам једна врло интересантна турска група, ромски театар из Загреба и други…“ изјавио је на конференцији за медије директор Новосадског позоришта, Валентин Венцел.
Музеј савремене уметности Војводине 22. новембра биће место изложбе „Исекле смо каблове“ коју организује Савез феминистичких организација ,,(Ре)конекција“ уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

извор: Нови Сад 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *