Бoжићни концерт у Галерији Матице српске

БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ у уторак, 17. децембара у Галерији Матице српске (Трг Галерија 1)

Наши угледни уметници с богатим и успешним међународним каријерама приредиће нам божићни програм с одабраним аријама за сопран, обоу и континуо, великана барока – Јохана Себастијана Баха.

АНЕТА Илић, сопран
БОРИСЛАВ Чичовачки, обоа
ЛИДИЈА Станковић, клавир
СРЂАН Сретеновић, виолончело

Концерт почиње у 20,00 часова.

Карте за концерт се продају у просторијама Музичке омладине Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 8х до 14х, као и два сата пред почетак концерта на месту одржавања. Цена карте: 500,00 динара.
***
Анета Илић је једна од водећих вокалних уметница Србије. Као концертна певачица редовно наступа у Србији и иностранству – у Италији, Холандији, Немачкој, Француској, Шведској, Пољској, Грчкој, Румунији, Словенији и Хрватској, као и на фестивалима Бемус, Номус, Белеф, „Контро канто“ (Рим), Музичком бијеналу (Загреб) и Међународној трибини композитора. Често наступа као солиста са симфонијским и камерним оркестрима, с којима је извела велики број вокално-инструменталних дела од барока до савремене музике. Ипак, основу концертне делатности Анете Илић чине реситали с клавиром, у сарадњи с пијанистима Дејаном Синадиновићем, Владимиром Стојнићем и Лидијом Станковић. Анета Илић је члан истакнутог камерног ансамбла „Доне ди Белградо“, с којим је премијерно извела велики број дела српских композитора писаних за тај ансамбл. Каријеру Анете Илић као оперске уметнице обележавају изванредни наступи у оперским продукцијама у Шведској, Словенији и Србији, у операма барокних и преткласичних композитора (Перголези, Глук), затим Моцарта, као и композитора 20. века (Орф, Најман, Јевтић). Добитница је награде УМУС-а за најбољи концерт у сезони 2005, као и Награде града Београда за музику и музичко-сценско стваралаштво за 2010. годину. Анета Илић је редовни професор на Катедри за соло певање Факултета музичке уметности у Београду.

Борислав Чичовачки је наступао као солиста с Београдском филхармонијом, Загребачком филхармонијом, Војвођанском омладинском филхармонијом, с Гудачима Св. Ђорђа, Београдским гудачким оркестром „Душан Сковран“, камерним оркестром „Камерата академика“ из Новог Сада… Као солиста и камерни музичар учествовао је на више значајних музичких фестивала, као што су Лапонски фестивал камерне музике у Шведској, Међународни камерни музички фестивал у Годељи (Валенсија), затим француски фестивали „Музика на сцени“ (Лион) и „Активна музика“ (Нанси), Фестивал нове камерне музике Западнонемачке радио-телевизије ( у Витену, Бемус и многи други. Мајсторске радионице камерне музике држао је у Гетеборгу и Валенсији. Премијерно је извео око осамдесет композиција српских, холандских и немачких композитора. За њега су, између осталих, компоновали Душан Радић, Дејан Деспић, Властимир Трајковић, Исидора Жебељан и други. Бави се и књижевним радом. У Холандији је објавио једанаест књига – романа и збирки приповедака. Написао је либрета за пет опера Исидоре Жебељан: Зора Д, Маратонци, Симон изабраник, Две главе и девојка и Наход Симон. Књиге и либрета Борислава Чичовачког превођени су на холандски, мађарски, немачки и италијански језик. Активно се бави и музиколошким радом, интересујући се првенствено за српску музику и музику 20. века. На Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу ради као професор обое и камерне музике.

Лидија Станковић је наступала с Београдском, Загребачком и Словеначком филхармонијом, Симфонијским оркестром РТВ Љубљана, Дубровачким фестивалским оркестром, оркестром РТВ Брисел, Новосадским камерним оркестром, Гудачким оркестром ,,Душан Сковран”, Гудачима Св. Ђођра и Оркестром „Жебељан“. Одржала је солистичке концерте у свим већим градовима бивше Југославије и гостовала као солиста и камерни музичар у Италији, Белгији, Аустрији, Немачкој, Француској, Холандији, Пољској и Великој Британији. Лидија Станковић је наступала и на значајним фестивалима као што су: Бемус, Номус, Нимус, Међународна трибина композитора. Као камерни музичар сарађивала је с нашим реномираним уметницима, као што су Весна Станковић, Александар Маџар и Анета Илић. Педагошким радом бави се на Факултету музичке уметности у Београду од 1989, сада у звању редовног професора. Године 2017. добила је Велику плакету Универзитета уметности у знак признања за изузетне педагошке резултате и допринос развоју Факултета музичке уметности и Универзитета уметности.

Срђан Сретеновић је ангажован као соло челиста камерног оркестра Гудачи Св. Ђорђа, с којим више од двадесет пет година редовно наступа у земљи и у иностранству. Такође, активно наступа и као вођа виолончела у симфонијским оркестрима, међу којима су: „Камерата Сербика“, Нови симфонијски оркестар „Макрис“, Црногорски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар фестивала „Бољшој“ и Симфонијски оркестар „ЕУпхонy“. Члан је Ансамбла за нову музику „Градилиште“, у чијем је и уметничком већу. Наступао је као солиста с бројним домаћим угледним оркестрима. Добитник је више награда часописа Музика класика и награде „Александар Павловић“ с Ансамблом за нову музику „Градилиште“. Од 2015. године бави се и композиторским радом, у оквиру којег се посебно истиче композиција Четири сонга из једне варљиве филмске слике за виолончело и гудаче, која је премијерно изведена 2018. године с Гудачима Св. Ђорђа у Београду.

***
Наредни концерти:
Недеља, 22. децембар, Српско народно позориште, 20х
MYRTILL Micheller & Војвођански симфонијски оркестар
Диригент: ЏИЈАН Емин

КОНЦЕРТ ЈЕ РАСПРОДАТ!

Субота, 11. јануар 2020, Синагога, 20х
АСЕО Квартет и специјални гости
Гипси Џез  Фивер
ДАНИЕЛ Асео, гитара
ГУИЛАУМЕ Јухел, група ЗАЗ, гитара
МАТЕО Галус, виолина
ФЕДОР Рушкуц, контрабас
АНА Стајер, вокал

Виртуозне теме и интензивне импровизације две гитаре, виолине и контрабаса донеће аутентичан звук џез-мануша и париску атмоферу. Групу води гитариста Данијел Асео , који свира ову врсту музике већ 20 година, како у Француској, тако и широм света. На концерту ће бити изведене композиције Ђанга Рајнхарта, али и ауторска дела у нешто модернијем стилу, с примесама источњачког звука. У програму ће наступити и страствени гитариста групе ЗАЗ – Гијом Жуел, виртуоз на виолини, Матео Галус и Ана Штајер , која ће својим очаравајућим гласом употпунити овај музички догађај.

Карте за концерт се продају у просторијама Музичке омладине Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 8х до 14х, као и ОН-Лине:http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login. Цена карте: 500,00 динара

МОНС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *