Студенткиње Технолошког факултета освојиле прво и друго место на такмичењу у иновацијама

На такмичењу „Space4Women“ одржаном 11. децембра у Ректорату Универзитета у Новом Саду, прво и друго место су освојиле такмичарске групе са Катедре за биотехнологију и фармацеутско инжењерство Технолошког факултета Нови Сад.

Жири је одлучио да прву награду додели тиму БМЦ за идеју „Биоразградива микрокапсула“, која подразумева микрокапсулацију пестицида. Ово признање, као и новчану награду у износу од 2.000 евра освојио је тим девојака са Технолошког факултета који чине Јелена Константиновић, студенткиња треће године докторских студија Катедре за биотехнологију и фармацеутско инжењерство, Весна Радовановић, студенткиња треће године докторских студија Катедре за биотехнологију и фармацеутско и Невена Величковић, дипломирани инжењер технологије, Катедра за хемијско инжењерство и мастер инжењер иновација.

Јелена Константиновић из победничког тима БМЦ истакла је да је ово такмичење омогућило велики напредак за њихов тим.

„Прошле смо кроз различите припремне радионице попут оних за развој бизнис модела, истраживање тржишта, дигитални маркетинг, заштите интелектуалне својине, тимски рад, јавни наступ, итд. То је учинило ово такмичење незаборавним искуством и привилегијом да будемо део њега до самог краја“, изјавила је Константиновић.

Друго место освојиле су девојке из такмичарког тима „Supergirls of Science“ са идејом „Биохидрол“. Овај тим чине др Ивана Пајчин и Вања Влаков, истраживачи сарадници са Катедре за биотехнологију и фармацеутско инжењерство, удружене са колегиницама Јеленом Танасић са Катедре за инжењерство материјала Технолошког факултета Нови Сад и Марта Лоц, истраживачем приправником са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Ово такмичење, у оквиру пројекта „“Space4Women“- Закорачимо у свет нових идеја“ који је финансиран од стране Кабинета за иновације и технолошки развој Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, намењено је студенткињама свих факултета Универзитета у Новом Саду које имају идеју за развој новог или унапређење постојећег производа или услуга. Од 65 пријављених идеја, у ужи круг такмичења изабрано је 16 најбољих тимова, од којих је чак пет тимова било са Технолошког факултета Нови Сад.

извор: 021.рс
Фото: Технолоски факултет Нови Сад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *