Свет: Број оболелих премашио 1,5 милиона, скоро 90.000 жртава, у Русији тестирано више од милион особа

Према најновијим подацима, број оболелих од корона вируса премашио је цифру од 1,5 милиона, тачније, према сајту Worldometers, до сада је регистровано 1.532.439 заражених, 89.716 преминулих.

Излечено је 337.471 оболелих.

До данас је епидемија захватила 209 земаља света и територија и два међународна крузера.

EPA-EFE (Justin Lane)
Си упозорио на други талас вируса Covid-19

Кинески председник Си Ђинпинг упозорио је данас на „нове тешкоће и изазове“ и ризик од другог таласа заразе.

Он је у среду, на седници врховног тела Кинеске комунистичке партије – Сталног одбора политбироа рекао да се, услед растућих притиска на светску економију, „нестабилни и несигурни фактори“ повећавају, преноси Ројтерс.

„Нове тешкоће и изазови су се појавиле због обнове и покретања рада у Кини и економског и друштвеног развоја“, рекао је Си.

Истовремено, Си је тражио од надлежних да пажљиво надгледају увезене случајеве из иностранства и спрече избијање новог таласа земљи.

Највећи број заражених и данас је у САД, укупно 435.160, следе Шпанија са 152.446, Италија са 139.422, Немачка са 113.296, Француска са 112.950, Кина са 81.865 и Иран са 64.586 оболелих.

Највише преминулих од последица корона вируса је још увек у Италији 17.669, затим у Шпанији 15.238, у САД 14.797 и у Француској 10 869.

СЗО: Није време да мере слабе, утростручити напоре против епидемије

Видљиви први знаци успоравања епидемије коронавируса у Италији, али Светска Здравствена Организација упозорава да није време да се мере ослабе, већ да је потребно удвостручити и утростручити напоре како би победила епидемија.

Иако постоје позитивни знаци у Италији, ситуација је и даље веома забрињавајућа. У Европи се зараза и даље шири, чиме је укупан број потврђених случајева до јутрос износио 687.236, а 52.824 особе су умрле”, рекао је Ханс Хенри П. Клуге, регионални директор Светске здравствене организације за Европу.

Половина лечених од коронавируса у Италији, од како је започела епидемија, опоравио се у последњих десет дана. Само у задња 24 сата излечено је 2.099 људи што је рекордан број за један дан, највиши од почетка епидемије. Јуче је 51.000 особа тестирано на КОВИД19 и само 7,4% било је позитивно.

“Охрабрујући резултати, можемо говорити само о смањењу, али спором, броја заражених и хоспитализованих, и тај резултат варира од региона до региона“, објаснио је заменик генералног директора Светске здравствене организације, Италијан Раниери Гуера.

У протекла 24 сата у Италији забележено је 1. 195 новозаражених, а још увек забрињава ситуација у Милану, где су сви параметри у порасту. У остатку региона Ломбардији смртност и хоспитализација се смањују, а повећава број опорављених. Тренутно су у Италији 95.962 особа регистроване као позитивне на корона вирус.

Расте забринутост и у покрајини Венето, где је у току једнога дана било 389 нових инфекција. Повећава се и број лекара који су умрли од епидемије Kовид-19, закључно са јучерашњим даном преминуло је 97.

Русија: Оболело 8.672, док се за 171.000 особа сумња

У Русији је до сада обављено више од милион тестирања на вирус Ковид-19, саопштила је данас Савезна служба за надзор заштите права потрошача и добробити људи.

У Русији је од Ковид-19 оболело 8.672 особа, док се за 171.000 особа сумња да су заражене и налазе се под медицинским надзором.

Од вируса су преминуле 63 особе, а руска влада је раније успоставила интернет страницу преко које грађани могу да се информишу о новом корона вирусу.

Рекордан број заражених у Јапану

Јапан је данас по први пут забележио више од 500 нових случајева вируса корона у једном дану.

Министарство здравља је саопштило да је укупан број заражених достигао 4.768, јавља АП.

Расту броја нових случајева је претходила одлука премијера Шинза Абеа да уведе ванредне мере у Токију и још шест
области, уз захтев да људи смање физичке контакте за бар 70 одсто.

Локалним властима је пружена могућност да уведу строже мере контроле кретања, али без кажњавања прекршилаца.

У Токију су грађани позвани да не напуштају домове, али многе фирме оклевају да дозволе рад од куће, што доводи у сумњу ефикасност државних мера.

У Аустралији најмањи број новозаражених за три недеље

Број нових случајева корона вируса у Аустралији наставља да опада и данас је најнижи у последње три недеље.

корона, вирус, ковид, 19, пандемија, тестови, тестирање, италија, 4

EPA-EFE (Angelo Carconi)

Забележено је 96 нових случајева, први пут мање од 100 од 17, марта, рекао је министар здравља Грег Хант. Врхунац епидемије био је 28. марта када је потврђено 457 нових случајева.

Укупно је у Аустралији оболело нешто више од 6.000 људи, а преминула 51 особа, преноси АП.

У Бразилу од Covid-19 оболело 15.927 особа

Бразилски министар здравља Луиз Енрике Мандета изјавио је данас да држава покушава да набави хиљаде респиратора из Кине ради борбе против новог корона вируса, али и да држава тражи од бразилских компанија да производе уређаје.

Како је рекао, Кина није потврдила да ће продати Бразилу респираторе, али и да је исход неизвестан због јаке конкуренције која такође покушава да набави санитетске потрепштине, преноси Ројтерс.

У Бразилу је до сада од Ковид-19 оболело 15.927 особа, преминуло 800, а Мандета је рекао да посебно забрињава појава вируса у племенима, где су забележени први случајеви међу припадницима Јаномама племена.

Иран: Хамнеи најавио могућу забрану окупљања током Рамазана, умрло 4000 хиљаде људи

Ирански врховни вођа Ајатолах Али Хамнеи наговестио је данас могућност забране масовних окупљања у тој земљи током светог месеца Рамазана због пандемије корона вируса.

Хамнеи је у телевизијском обраћању позвао шиитске вернике да се моле у својим домовима током Рамазана који почиње 23. априла.

У Ирану је потврђено преко 67.000 случајева корона вируса а умрло је скоро 4.000 људи, преноси АП.

Он није пропустио да подсети Иранце да су САД њихови највећи непријатељ и исмеје Американце који су се борили за тоалет-папир у радњама и правили редове испред продавница оружја. „Проблем короне не треба да нас наведе да игноришемо завере наших непријатеља и арогантних сила“, рекао је Хамнеи.

Нових 200 хоспитализованих, најмањи број од почетка

Гувернер Њујорка Ендрју Куомо изјавио је данас да је 200 нових хоспитализованих од корона вируса најмањи број од када је почела, како је рекао, ова ноћна мора.

Он је назвао корона вирус тихом експлозијом која је „послала таласе у друштво“, пренео је Ројтерс.

Куомо је рекао да би корона вирус могао да се врати након овог таласа, додавши да је пандемијски грип из 1918. године имао три таласа. Гувернер Њујорка је навео да постоји потреба за додатним бројем особља за сахрањивање људи који су преминули од корона вируса.

Према његовим речима, 1.000 запослених ради на захтевима за помоћ незапосленима.

извор: ТАНЈУГ, ФоНет, РТВ
фото: EPA-EFE (Justin Lane)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *