Православни верници прослављају Васкрс – највећи хришћански празник

Верници који поштују јулијански календар данас прослављају Васкрс, највећи хришћански, црквени, празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење, а по хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти.

Тим хришћанским празником се прославља радост због коначне победе сина Божјег над смрћу и прогонством.

Припреме за Васкрс се разликују од обичаја до обичаја и традиционално почињу на Велики четвртак, даном причешћа.

Настављају се Великим петком, на дан када је Исус, кога верници називају Христос, из куће првосвештеника Кајафе одведен до римског прокуратора Понтија Пилата.

Он га је осудио на распеће на крсту. Исус је разапет и умро на Голготи, брду изван Јерусалима.

Свештеници, на Велики петак, у православним црквама износе црвену плаштаницу и полажу је испред олтара, а до суботе увече, верници су у прилици да плаштаницу целивају.

На Велики петак се не служе литургије, а то је дан строгог поста. На тај дан фарбају се ускршња јаја, највише црвеном бојом, која симболизује Исусову крв.

Јаја се од недеље једу, поклањају и њима се куца, а у неким земљама, обичај је да се уместо фарбаних поклањају јаја и друге фигуре од чоколаде.

Прво црвено јаје које се офарба назива се чуваркућа.

После Великог петка следи Велика субота, други дан хришћанске жалости.

Поноћном ускршњом литургијом завршавају се дани жалости и почиње празник васкрснућа.

Тако почиње недеља, први дан Васкрса.

Православни верници у Србији се тог дана поздрављају речима „Христос васкрсе“, на шта се одговара „Ваистину васкрсе“.

Славе се и други и трећи дан Васкрса, велики понедељак и уторак.

Због пандемије корона вируса и ванредног стања, ове године је патријарх српски Иринеј верницима препоручио да Ускрс прославе у својим домовима, а не црквама, и да се придржавају препорука лекара о социјалном дистанцирању.

Породица је данас црква, не јуначимо се и не кушајмо Бога

Срби ће данас широм Америке, у све три епархије – у источно америчкој, западно америчкој и новограчаничко-средњезападно америчкој Васкрс прославити у својим домовима, где ће преко интернета моћи да прате литургије које ће већина парохија преносити преко интернета.

Владика Епархије новограчаничко-средњезападно америчке Лонгин је из „Чикага из манастира Нова Грачаница из манастира Светог Саве, најстаријег нашег манастира ван отаџбине, после Хиландара“, упутио честитке и молитве да се и овог празника сви сетимо једни других и помолимо господу да ова пошаст нестане брзо, да останемо оно сто су били наши преци – Срби православне вере, Богу одани, само Богу понизни према свима усправни, поносни и достојанствени.

Без обзира што је овај Васкрс другачији од свих до сада, што ће цркве због вируса који нас је све оковао бити без верника, данас је дан када се радујемо Христовој победи, васкрсењу нашег господа који је победио смрт и ђавола и грех, поручио је владика

„Христос је победио смрт, он је јачи од сваког грипа и куге и вируса али је ово време када не желимо да се јуначимо нити да кушамо господа и испитујемо његово трпљење“, рекао је владика и поручио да данас славимо Васкрс у породици, јер поородица је црква а отац свештеник у њој.

Према његовим речима, данас ћемо сви молитвено бити у контакту и богослужења пратити преко интернета.

Без обзира на тешку ситуацију свештенству нико не узима могућност да у храму и ван храма моли за све вернике, парохијане и цео наш народ без обзира где живи, рекао је епископ и додао да је на свеправославном нивоу тражено да се служе литургије, ако треба и на отвореном, са великом дистанцом, са маскама али је са највишег нивоа саветовано да „морамо да мислимо на друге, а не толико на себе“.

С обзиром на особине вируса, како се преноси, саветовано нам је да је боље да се ограничимо и изолујемо да би се вирус што пре победио и нашао одговор за његово сузбијање, да сви останемо живи и здрави да би се састали чим то прође“, додао је епископ Лонгин у интервјуу за Радио Авала из Чикага, постављеном на сајту Епархије.

Молимо се Богу и верујемо да се ово неће никада поновити, рекао је владика и поручио да морамо да се чувамо, помажемо и да извучемо поуке.

У свим храмовима СПЦ и парохијама биће прочитана Васкршња посланица патријарха српског Иринеја, као и архипастирска реч надлежног архијереја, а само их Епархија источно-америчка има 47.

извор: ФоНет, Танјуг, РТВ
фото: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *