Помак у проналажењу решења за туристичке агенције

Удружење туристичких агенција Србије (УТАС) саопштило је данас да је састанак са министарком трговине, туризма и телекомуникација Татјаном Матић и оно што је договорено, велики помак у проналажењу решења за туризам и ситуацију у којој се налазе туристичке агенције у Србији.

Сва струковна удружења изнела су на јучерашњем састанку јединствен став да је сектору туризма неоспорно потребна помоћ, како финансијска, тако и у преговорима са осигуравајућим компанијама, а све у циљу поновног постављања услова за несметан рад туристичких агенција, као и обезбеђење једнаких тржишних услова за све учеснике.

Министарка је изнела став Министарства финансија да директних давања за туристичке агенције неће бити, већ ће се помоћи у виду субвенција за плаћање премије полиса осигурања, које су ове године и до пет пута скупље него претходне, што представља значајну олакшицу за туристичке агенције – организаторе путовања, али изоставља туристичке агенције – посреднике, истиче УТАС у саопштењу.

УТАС наводи да што се додатне финансијске помоћи комплетном туристичком сектору тиче, разматра се отпис пореза и доприноса на месеце у којима су имали државну помоћ, али још увек нема потврде о томе из Министарства финансија.

Највећи проблем представља повлачење из посла две осигуравајуће куће, које неће наставити да издају ову врсту осигурања, истичу.

У циљу потенцијалног превазилажења овог проблема договорено је да ће у што скорије време бити организован састанак са представницима осигуравајућих кућа и Привредне коморе.

На том састанку разматраће се погоднији модел издавања полиса, који би задовољио како осигуравајуће куће са једне стране, тако и туристичке агенције са друге стране.

Трипартитним дијалогом до помоћи угроженом сектору туризма

Разговори са Савезом самосталних синдиката Војводине као важним социјалним партнером су изузетно значајан за креирање финансијских и других подстицајних мера привреди, а пре свега туризму као грани највише погођеној пандемијом ковида -19, речено је данас на састанку представника покрајинског синдиката и секретаријата за привреду и туризам.

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић и председник Савеза самосталних синдиката Горан Милић су се усагласили око даљих корака у оквиру постојеће сарадње и посебно истакли јачање трипартитног дијалога и положаја појединих угрожених друштвених категорија, наведено је у саопштењу.

Иванишевић ће се у наредном периоду састати и са представницима покрајинског социјално-економског савета са којима ће разговарати и о питању помоћи постојећим локалним социјално-економским саветима у Војводини, али и о оснивању нових.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: аргус.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *