Pomak u pronalaženju rešenja za turističke agencije

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) saopštilo je danas da je sastanak sa ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić i ono što je dogovoreno, veliki pomak u pronalaženju rešenja za turizam i situaciju u kojoj se nalaze turističke agencije u Srbiji.

Sva strukovna udruženja iznela su na jučerašnjem sastanku jedinstven stav da je sektoru turizma neosporno potrebna pomoć, kako finansijska, tako i u pregovorima sa osiguravajućim kompanijama, a sve u cilju ponovnog postavljanja uslova za nesmetan rad turističkih agencija, kao i obezbeđenje jednakih tržišnih uslova za sve učesnike.

Ministarka je iznela stav Ministarstva finansija da direktnih davanja za turističke agencije neće biti, već će se pomoći u vidu subvencija za plaćanje premije polisa osiguranja, koje su ove godine i do pet puta skuplje nego prethodne, što predstavlja značajnu olakšicu za turističke agencije – organizatore putovanja, ali izostavlja turističke agencije – posrednike, ističe UTAS u saopštenju.

UTAS navodi da što se dodatne finansijske pomoći kompletnom turističkom sektoru tiče, razmatra se otpis poreza i doprinosa na mesece u kojima su imali državnu pomoć, ali još uvek nema potvrde o tome iz Ministarstva finansija.

Najveći problem predstavlja povlačenje iz posla dve osiguravajuće kuće, koje neće nastaviti da izdaju ovu vrstu osiguranja, ističu.

U cilju potencijalnog prevazilaženja ovog problema dogovoreno je da će u što skorije vreme biti organizovan sastanak sa predstavnicima osiguravajućih kuća i Privredne komore.

Na tom sastanku razmatraće se pogodniji model izdavanja polisa, koji bi zadovoljio kako osiguravajuće kuće sa jedne strane, tako i turističke agencije sa druge strane.

Tripartitnim dijalogom do pomoći ugroženom sektoru turizma

Razgovori sa Savezom samostalnih sindikata Vojvodine kao važnim socijalnim partnerom su izuzetno značajan za kreiranje finansijskih i drugih podsticajnih mera privredi, a pre svega turizmu kao grani najviše pogođenoj pandemijom kovida -19, rečeno je danas na sastanku predstavnika pokrajinskog sindikata i sekretarijata za privredu i turizam.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i predsednik Saveza samostalnih sindikata Goran Milić su se usaglasili oko daljih koraka u okviru postojeće saradnje i posebno istakli jačanje tripartitnog dijaloga i položaja pojedinih ugroženih društvenih kategorija, navedeno je u saopštenju.

Ivanišević će se u narednom periodu sastati i sa predstavnicima pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta sa kojima će razgovarati i o pitanju pomoći postojećim lokalnim socijalno-ekonomskim savetima u Vojvodini, ali i o osnivanju novih.

izvor: TANJUG, RTV
foto: argus.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *