ОПЕНС уручио награде најкреативнијим средњошколцима и студентима

У Скупштини Војводине уручене су награде Омладинског савеза удружења „Нови  Сад омладинска престоница Европе“ најбољим средњошколцима, младима, студентима, њиховим менторима, победницима који су се истакли кроз конкурсе и пројекте: “Укључи се, пронађи решење”,  “Пословице: Ванвременске мудрости” и “ОПЕНС – Фонд за лични развој“.

Захваљујући пројекту „Укључи се, пронађи решење“, ученици средњих школа у Новом Саду били су у прилици да са својим наставницима, фацилитаторима  и вршњацима осмисле како да реше неки реалан проблем у сопственој школи, почев од уређења дворишта преко превенције насиља до побољшања менталног здравља и унапређења међусобне комуникације.  За 2021. годину награђене су Електротехничка школа “Михајло Пупин“, Гимназија „Лаза Костић“, Средња машинска школа , Средња саобраћајна школа „Пинки“, Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу и Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић“.

Пројекат „Пословице – ванвременске мудрости“ односи се на ОПЕНС-ов конкурс за писање кратких прича на тему задатих српских народних пословица, и то за ученике који похађају средње школе на територији Војводине. Ђаци, наставници и школе награђени су новчано, са по 30.000 или 60.000 динара, а по њиховим причама биће снимљени и кратки анимирани филмови, рекао је извршни директор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић.

Покрајинска секретарка за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић истакла је да тај програм представља подстрек младима и „најбољи механизам да их усмеримо ка прошлости, јер она подразумева наше корене, идентитет и традицију, а да их притом кооптирамо и у процес иновативности јер су у прилици да народним пословицама дају једно ново рухо“. Тиме им се, додаје покрајинска секретарка, даје могућност да упознаањем своје културе и историје граде  бољу будућност за све нас и да буду усмерени на пут правих, традиционалних вредности, уз све оне које су им данас више него доступне из других култура“.

ОПЕНС је ове године по први пут покренуо и Фонд за лични развој младих, ѕахваљујући којем су обезбеђене годишње стипендије за Ану Аничић и Сару Кецман, које су биле најактивније на пољу оснаживања младих жена и девојака, односно младих уметника.

Награде и признања најуспешнијим младима доделили су представници Омладинског савеза удружења ОПЕНС, компаније Фискал солушнс , Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2022″, Градске управе за спорт и омладину, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине, Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Градске управе за спорт и омладину.

Текст и фотографије: Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *