Новосађанин осмислио апликацију „Подршка психотерапеута“ за подршку у карантину

Апликација „Подршка психотерапеута“ развијена је у оквиру иницијативе „Буди и Ти херој“ коју је покренула Влада Републике Србије и представља сјајан пример сарадње државе и IT заједнице у времену кризе. Људи су у изолацији, повећани су њихови страхови и потреба да разговарају са стручним лицима. То и јесте смисао нових технологија, да помажу људима и решавају њихове проблеме“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је истакао да је Кабинет министра за иновације и технолошки развој упутио позив IT заједници да достављају своја иновативна решења која би могла да унапреде систем у борби против корона вируса.

„За само седам дана пристигло је више од 100 иновативних предлога IT заједнице и највећи део ових иницијатива IT заједница је спремна да реализује потпуно бесплатно. Управо ово нам показује колико су они солидарни и одговорни у овом тешком тренутку у којем се налази наша држава“, рекао је Поповић.

Поповић је указао да неки од тих предлога дају решење за горуће проблеме са којима се држава суочава у овом тренутку.

„Они се односе на комуникацију са грађанима у изолацији, контролу поштовања мере изолације, издавање дозвола за кретање током полицијског часа, онлајн пијаце, па све до производње иновативне заштитне опреме – маски, визира и тунела за дезинфекцију“, казао је Поповић.

Осврћући се на податак да је IT индустрија прошле године остварила извоз од 1.5 милијарде евра, Поповић је истакао да је од изузетног значаја да се по окончању кризе изазване пандемијом вируса Ковид-19, омогући даљи развој IT индустрије, јер је она генератор будућег економског раста Србије.

Творац апликације, иноватор и асистент на Факултету Техничких наука у Новом Саду, Игор Граић истакао је да путем ове веб апликације корисник у само три клика може да дође до првог слободног психотерапеута који ради на волонтерској бази.

„Апликација омогућава корисницима да закажу више од 300 понуђених слободних термина, крајње је једноставна за коришћење, потребна су само два клика да се корисник споји са психотерапеутом“, рекао је Граић.

Он је напоменуо да ће у будућности поступак коришћења бити нешто комплекснији и да очекују да ће имати и мобилне верзије апликације у наредних 7-10 дана.

Посебно су, како каже Граић водили рачуна о томе да се медицинским радницима којима је потребна помоћ обезбеде најискуснији терапеути, јер се они тренутно суочавају са највећим стресом.

„Циљ платформе је да она и у будућности служи друштву психотерапеута, јер ће представљати изврстан полигон кроз који ће се млади терапеути додатно обучавати и на тај начин развијати своје капацитете“, закључио је Граић.

Психотерапеут Зоран Миливојевић указао је да је ово изванредан пример како се савремена технологија користи у служби менталног здравља.

„Ми већ 16 дана имамо акцију преко Савеза друштава психотерапеута Србије, где око 400 психотерапеута дају волонтерску подршку онима којима та помоћ треба. Захваљујући овој апликацији коју је Игор Граић покренуо уз подршку министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, то нам јако олакшава посао, јер ћемо сада моћи аутоматски да повезујемо људе којима је потребна помоћ и психотерапеуте који су спремни да у том термину дају подршку људима који се осећају угрожено“, рекао је Миливојевић.

извор: ТАНЈУГ; РТВ
фото: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *