У Србију стигло још пола милиона доза кинеских вакцина 

Нови контигент од пола милиона доза вакцина кинеског произвођача Синофарм против вируса корона стигао је данас у Србију.

Авион са вакцинама слетео је на Аеродрому „Никола Тесла“ нешто после 10.30 часова, а дочекале су га премијерка Ана Брнабић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Брнабић је истакла да је само из Кине у Србију допремљено 2,5 милиона вакцина. Брнабић је, у изјави новинарима, рекла да са новом испоруком пола милиона доза, Србија од Кине добила испоручено укупно 2,5 милиона вакцина.

Свих осталих вакцина имамо, додаје, нешто мање од милион.

Са сутрашњом испоруком од 106.420 Фајзер вакцина, поручује, имаћемо укупно 3,5 милиона вакцина.

„Све вакцине смо платили, и све које смо добили из Ковакса система смо платили. Ова испорука довољно говори о партнерству са Кином и о томе колико су нам наши партнери из Кине и компаније Синофарм изашли у сусрет и помогли да се кампања масовне имунизације у Србији одвија као што је планирано“, истакла је Брнабић.

Казала је да је охрабрује чињеница да имамо 26 одсто од укупне пунолетне популације вакцинисане барем једном дозом, а 20 одсто са две дозе.

„Циљ нам је да до краја априла имамо око 40 одсто пунолетне популације вакцинисане првом вакцином“, навела је Брнабић.

Она је казала да је посебно радује податак, који је видела јутрос, а који је важан за нашу земљу и здравствени систем, да је у старосној популацији између 65 и 74 године вакцинисано преко 51 одсто становништва. У старосној групи преко 75 година имамо 42 одсто вакцинисаних. То је оно што је важно наставити у наредним данима. Потребно је да заштитимо те две старосне категорије пре свега, па хроничне категорије како би смањили притисак на здравствени систем“, објаснила је она.

Амбасадорка Кине Чен Бо указала је да Кина, као и Србија, спроводи масовну вакцинацију, током које је до јуче дато 140 милиона доза цепива.

„Кина је најмногољуднија земља на свету. Домаћа потражња за вакцинама је огромна, али сматрамо да све земље у свету припадају једној судбинској заједници. Кинеске компаније су спремне да обезбеде што више вакцина и другим земљама“, поручила је она.

Амбасадорка је изразила наду да ће нови контингент кинеске вакцине додатно помоћи процесу изградње „имуног зида“ Србије.

извор: Танјуг, РТВ
фото:Танјуг (Драган Кујунџић)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *