U Srbiju stiglo još pola miliona doza kineskih vakcina 

Novi kontigent od pola miliona doza vakcina kineskog proizvođača Sinofarm protiv virusa korona stigao je danas u Srbiju.

Avion sa vakcinama sleteo je na Aerodromu „Nikola Tesla“ nešto posle 10.30 časova, a dočekale su ga premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Brnabić je istakla da je samo iz Kine u Srbiju dopremljeno 2,5 miliona vakcina. Brnabić je, u izjavi novinarima, rekla da sa novom isporukom pola miliona doza, Srbija od Kine dobila isporučeno ukupno 2,5 miliona vakcina.

Svih ostalih vakcina imamo, dodaje, nešto manje od milion.

Sa sutrašnjom isporukom od 106.420 Fajzer vakcina, poručuje, imaćemo ukupno 3,5 miliona vakcina.

„Sve vakcine smo platili, i sve koje smo dobili iz Kovaksa sistema smo platili. Ova isporuka dovoljno govori o partnerstvu sa Kinom i o tome koliko su nam naši partneri iz Kine i kompanije Sinofarm izašli u susret i pomogli da se kampanja masovne imunizacije u Srbiji odvija kao što je planirano“, istakla je Brnabić.

Kazala je da je ohrabruje činjenica da imamo 26 odsto od ukupne punoletne populacije vakcinisane barem jednom dozom, a 20 odsto sa dve doze.

„Cilj nam je da do kraja aprila imamo oko 40 odsto punoletne populacije vakcinisane prvom vakcinom“, navela je Brnabić.

Ona je kazala da je posebno raduje podatak, koji je videla jutros, a koji je važan za našu zemlju i zdravstveni sistem, da je u starosnoj populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano preko 51 odsto stanovništva. U starosnoj grupi preko 75 godina imamo 42 odsto vakcinisanih. To je ono što je važno nastaviti u narednim danima. Potrebno je da zaštitimo te dve starosne kategorije pre svega, pa hronične kategorije kako bi smanjili pritisak na zdravstveni sistem“, objasnila je ona.

Ambasadorka Kine Čen Bo ukazala je da Kina, kao i Srbija, sprovodi masovnu vakcinaciju, tokom koje je do juče dato 140 miliona doza cepiva.

„Kina je najmnogoljudnija zemlja na svetu. Domaća potražnja za vakcinama je ogromna, ali smatramo da sve zemlje u svetu pripadaju jednoj sudbinskoj zajednici. Kineske kompanije su spremne da obezbede što više vakcina i drugim zemljama“, poručila je ona.

Ambasadorka je izrazila nadu da će novi kontingent kineske vakcine dodatno pomoći procesu izgradnje „imunog zida“ Srbije.

izvor: Tanjug, RTV
foto:Tanjug (Dragan Kujundžić)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *