ГРАД НОВИ САД ПОМАЖЕ ОБНОВУ СРПСКОГ ДОМА У ВУКОВАРУ

У присуству градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, у Градској кући потписан је уговор којим ће бити обезбеђена средства за завршетак пројекта обнове и изградње Српског дома у Вуковару, у склопу Саборног храма Светог оца Николаја. Уговор су потписали директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, Његово преосвештенство епископ осечкопољски и барањски господин Херувим и председник Заједничког већа општина Дејан Дракулић.

– Реализовали смо оно што смо договорили приликом последње посете Вуковару када смо се састали са лидерима нашег народа у Хрватској. Поносан сам на то што је Република Србија инвестирала милион евра у обнову Српског дома у Вуковару и што ће Срби у том региону добити место саборовања и очувања националног, културног и духовног идентитета. Такође, поносан сам што је наша држава омогућила да Хрватско национално веће постане власник куће бана Јосипа Јелачића у Петроварадину и тиме исказала исправан однос према Хрватима који живе у Србији. Надам се да ћемо дочекати време да ћирилица не буде проблем у Вуковару, јер различитост не угрожава никога. Желимо да наш народ у Хрватској има право да искаже свој идентитет, а наши људи подарили су на тим просторима озбиљну културну и економску баштину, изнедрили смо велике мислиоце, владике и научнике. Тражимо само равноправан однос и за Србе у Хрватској и за Хрвате у Србији. Наставићемо да подржавамо српску заједницу у Хрватској и хвала нашој браћи што су дошли у посету Новом Саду – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим захвалио се на донацији и истакао да ће Српски дом бити просветна, културна и духовна институција која ће допринети наставку историје српског народа у Вуковару.

– Република Србија нас несебично подржава у томе да афирмишемо своју заједницу и то као народ љубави, мира и слоге – рекао је епископ Херувим.

Према речима Дејана Дракулића, средства Града Новог Сада биће искоришћена за завршетак пројекта, а Душко Ћутило истакао је да је, од 2021. године, Фонд одлуком Скупштине АП Војводине добио нове надлежности и да сада може свеобухватније да пружи подршку Србима у региону.

– Град Нови Сад је већ донирао три милиона динара за помоћ породициама на простору Баније којима су домови оштећени у земљотресу, а сада преко Фонда, Нови Сад донира пет милиона динара за завршетак Српског дома у Вуковару – изјавио је Ћутило.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *