ОБЕЛЕЖЕН ЈЕДАН ВЕК НАСЕЉА СЛАНА БАРА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању сто година постојања дела града Слана бара. Тим поводом, отворена је изложба „100 година Слане баре“ коју је уприличио Историјски архив града Новог Сада и откривена инфо-табла на платоу испред Цркве Светог Вазнесења Господњег. Наиме, Магистрат Града Новог Сада је давне 1921. године донео Одлуку да се део Града преко канала Дунав-Тиса-Дунав, познат као Слана бара, насели тако што су одобравани плацеви за продају становницима Новог Сада. То је означило почетак формирања новог насеља у оквиру градске општине.

– Поносан сам кад видим како се мења и развија наш град. Нови Сад добија нови снагу, не само ново рухо, већ нови квалитет. На Сланој бари обележавамо велики јубилеј, један век од одлуке тадашњих градских власти да град буде насељен и са друге стране канала ДТД. Данас, после сто година, имамо потпуно другачију конфигурацију овог дела града који је урбанизован и обилује новим садржајима. Имали смо прилику у склопу церемоније обележавања овог јубилеја да видимо и изложбу посвећену развоју Слане баре, где је између осталог, приказана и мапа плана развоја града из 1934. године, која подсећа на данашње планове урбаниста, што значи да су људи још тад видели пут којим се иде напред и да данашњи планови нису новотарије. Ми ћемо увек чувати наш културолошки ДНК, историју и давати ономе што нам је остављено у аманет нову снагу и енергију. У објекат нове, осме по реду, Културне станице „Барка“ је уложено око 150 милиона динара, а наставићемо да улажемо и у проширење Сентандрејског булевара како би се омогућила боља саобраћајна комуникација Слане баре и Клисе са центром града – рекао је Милош Вучевић и честитао јубилеј Сланобарцима.

Протојереј Бранко Ћурћин се обратио присутнима у име домаћина церемоније обележавања јубилеја и истакао да су Сланобарци веома захвални Граду Новом Саду за све инвестиције које су им знатно побољшале квалитет живота.

– Некада је ово био забарен, приградски и простор неподесан за живот, а сада је градски и обилује модерним садржајима. Наши преци су се трудили и свакодневно изгарали да би прилагодили овај простор свом животу овде, како бисмо ми данас имали све ово на  располагању, и хвала им на томе, а хвала и Граду који је препознао потребе својих грађана у овом делу града  – рекао је отац Бранко.

Изложба је приказала, између осталог, имена првих купаца плацева као и чланова удружења за улепшавање Слане баре, а употпуњена је градским одлукама и натписима из новина из тог периода. Иницијатива Удружења грађана „Мој град Нови Сад“ за израду и постављање инфо-табле подржана је на конкурсу који расписује Градска управа за културу. Постављена је симболично испред Цркве Вазнесења Господњег на Сентандрејском путу, као месту окупљања грађана, са текстом „1921-2021. Поводом стогодишњице урбаног насељавања Слане баре и сећања на наше претке који су се трудили да организују и уреде своје насеље – Захвални Сланобарци“.

Директор Историјског архива града Новог Сада Петар Ђурђев је нагласио да је из блата и  мочварног насеља изникао један део града кoјим се поносимо.

– Данас на Сланој бари имамо модеран булевар и фантастичан мултифункционални објекат намењен претежно културним садржајима, попут многих европских градова – рекаo је Петар Ђурђев и захвалио Градској управи за културу која је подржала пројекат изградње Културне станице.

Градоначелник је том приликом обишао и нову Културну станицу „Барка“ изграђену на месту старог објекта Месне заједнице „Слана бара“, а нови објекат површине 670 м2 се налази у Ченејској улици бр. 54. У објекту нове Културне станице су смештене просторије Месне заједнице, Градске библиотеке, велика мултифункционална сала и пратећи простори за уметнике. Комплетно је уређен партер око објекта са дечјим игралиштем, зеленим површинама, новим садницама, клупама и новом расветом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *