Somborski kotlić – Gastronomski spektakl na severu Bačke

Tradicionalna i nadaleko poznata i priznata manifestacija „Somborski kotlić“ održana je u subotu 20. juna na Trgu Svetog trojstva.
Ovaj jedinstveni događaj specifičan isključivo za zapadnobački kraj predstavlja takmičenje u vidu nadmetanja u kuvanju ribljeg paprikaša, ali i najveselijeg društva kao i najkreativnije aranžiranih stolova. U takmičenju učestvovalo je oko 300 kotlića raspoređenih po trgu i okolnim ulicama. Tako su se kao i svake godine celim Somborom tokom čitave večeri pružali miomirisi začina, ribe i zapaljenog drveta.


Goste je uz užitke čula ukusa i mirisa zabavljao tamburaški sastav Ravnica kao i zvezda večeri Halid Bešlić.
Kao i svake godine tako i ove Somborskom kotliću prethodila je 12. Ulica starih zanata. Dok šetamo glavnom ulicom Sombor čije su okolne raznobojne fasade u stilu baroka, secesije, neoklasicizma, rokokoa uz sve te stare zanatske proizvode doživljavamo utisak da smo ostavili 21. vek za nama, a vratili se u neko mirnije, spokojnije i romantičnije doba. Na štandovima zanatlije iz različitih delova zemlje ali i inostranstva predstavljaju svoje proizvode kao što su ručni radovi posuđa od keramike, prirodni krzneni, laneni i pamučni odevni predmeti, med kao i proizvodi od meda koji se koriste u kozmetičke i prehrambene svrhe. Poseban doprinos raritetu i originalnosti daje više od sto godina stara tradicionalna kuća somborske porodice Janović sa svojim unikatnim medenjacima, lizalicama, bombonama i liciderskim srcima.


Dečije predstave Carstvo drugarstvo i Herkules, nastupi hora Šareni vokali, ali i lokalnih plesnih škola pridodaju posebnu draž celokupnoj manifestaciji. U skladu sa različitim muzičkim ukusima, za svakoga bilo je po nešto, tako da je svirka benda Duo kum održana je u četvrtak, dok je u petak nastupio prethodnih godina vrlo popularan sastav „Artan Lili”.
Gastonomska, muzička i umetnička manifestacija kao simbol grada Sombora već dugo je prevazišla lokalni karakter da bi sad postala događaj od regionalnog značaja.

Bojana Golubović Nikolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *