Jovica Aćin dobitnik „Veljkove golubice“

Na manifestaciji „Veljkovi dani“  u Somboru, književniku Jovici Aćinu dodeljena je godišnja nagrada „Veljkova golubica“, za sveukupno pripovedačko stvaralaštvo i za izuzetan doprinos pripovedačkoj umetnosti.

„Jovica Aćin je godinama jedan od najznačajnijih proznih pisaca u nas i po svojim romanima i po svojim pripovetkama je skočio u sam vrh naše savremene prozne produkcije. I tu dolazimo ponovo do toga da,  kada se naša proza ponovo okreće pripovedanju i priči ,nema više onog postmodernističkog bavljenja metodom književnog rada i teksta, nego sada naši književnici-prozni pisci pričaju priče i u tom povratku priči jedan od glavnih protagonista upravo je Jovica Aćin„, rekao je Saša Radojčić, član žirija za dodelu nagrade „Veljkova golubica 2020“.

Veljko Petrović je bio pripovedač, pesnik, enciklopedista, istoričar umetnosti i novinar, a među retkim je ličnostima koje su posedovale znanja i veštine u mnogo oblasti. Manifestacija Veljkovi dani ima za cilj da pažljivo proučava svaku od ovih pobrojanih stvaralačkih mnogolikosti velikog Somborca, kažu organizatori.

Trinaeste „Veljkove dane“ organizovali su Somborska biblioteka i Organizacioni odbor „Veljkovi dani“ , pod pokroviteljstvom Grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Izvor: RTV, vikipedija.org.

Foto: P.Mitić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *