Свечано отворен 28. Међународни фестивал позоришта за децу

У недељу, 19. септембра у Дечјем позоришту Суботица, свечаном церемонијом је отворено двадесет осмо издање Међународног фестивала позоришта за децу. Овогодишње фестивалско издање траје до 24. септембра и одржава се на неколико локација у Суботици, а у главном програму је на репертоару 10 представа ансамбала из Израела, Немачке, Мађарске, Чешке, Хрватске, Бразила, Словачке, БиХ (Републике Српске) и Србије.
Стеван Бакић, градоначелник Суботице, на отварању фестивала је рекао: „Дечија радост и љубав према добрим представама окупили су нас по 28. пут у Суботици на великој међународној смотри театра за децу. Прошле године смо одржали један сведен и скроман фестивал јер нас је пандемија корона вируса раздвојила од наших пријатеља широм света, који су желели да нас посете и покажу своје сјајне представе суботичким малишанима. Упркос свим изазовима, нисмо дозволили да се прекине традиција, да стрепња нађача уметност и стиша дечији осмех”.
Градоначелник Суботице је обраћање наставио речима: „Драгоцено је што смо се тада окупили и уручили највишу награду фестивала великом Владимиру Андрићу, који је обележио одрастање многих генерација у Србији. То је била последња прилика за такву почаст, јер нас је велики уметник напустио у фебруару ове године. Зато морамо истрајавати у неговању и слављењу живота и стваралаштва, јер сваки дан и свака манифестација посвећена лепоти, игри, заједништву и деци непроцењива је вредност и надахнуће у сусрету са тешким временима и огромним изазовима које свет поставља пред сваког од нас”.


Награду за животно дело „Мали принц” додељена је редитељу и глумцу Јовану Карану, и креаторки лутака, костима и сценографије Људмили Константиновој Хенсе из Казахстана, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу. Постхумна награда за живот посвећен ствалаштву за децу припала је редитељу Драгославу Тодоровићу, а награду је примила његова сарадница Ерика Јановић. Награду добитницима је уручио градоначелник Суботице Стеван Бакић.
Јован Царан се присутнима захвалио речима: „Помало је застрашујуће сазнање да сам од овог тренутка у друштву тако великих људи као што је Јурковски, Борис Голдовски, Луле Станковић, и многи други. Још је страшније кад се сетим да треба своје радове да упоредим са свим тим великанима. Ту је и Хартиг Шандор, који је основао наше луткарско позориште у којем сам ја провео радни век, па онда испада да сам ја само последица те његове луткарске активности. Али имам и ја чиме да се равнам са свима њима, а то је моја посвећеност овом послу, и моја стална потреба да оне помало уображене музе подстичем да своје благослове, понекад, упуте и нашем дечијем театру и уметности за децу”.
Људмила Константинова Хенсе је приликом пријема награде рекла: „Захваљујем се организаторима фестивала на овој дивној награди. Желим да се на фестивалу појави што више позоришта из разних земаља, која ће обрадовати публику, а нарочито децу”.
Присутнима с обратила и Сандрин Граталуп, чланица жирија такмичарског програма, независна делатница на културном пољу, бивша потпредседница АССИТЕЈ-а у Француској и чланица одбора Сценесд’енфанце-АССИТЕЈ Француске: „Ово ми није први пут да сам у Србији, јер сам већ долазила у Београд. Сада откривам предиван град Суботицу. Била сам веома срећна када сам видела како сте нас дочекали на фестивалу, са децом која певају и играју. То би било необично у Француској, а за мене је веома посебно и дирљиво. Узбуђена сам што ћу откривати све ове представе које стижу са свих страна света”.
На церемонији отварања фестивала одата је почаст и добитницима награде „Мали принц” који су преминули ове године, Владимиру Андрићу и Мињи Суботи.
Такмичарски програм фестивала отворен је на сцени „Јадран” Народног позоришта у Суботици представом „Духови шуме” театра Циа Елдер Клостер из Бразила. Ово је луткарска позоришна представа без говора, али са узбудљивом музиком која представља бића из бразилског фолклора која су одговорна за природну равнотежу, као и њихову неуморну борбу са надолазећим светом технологије.
„Пошто у представи нема говора, деца гледају примере односа према природи попут остављања ђубрета, коришћења мобилног телефона, оштећивања дрвећа. Кроз те примере они виде да можемо да се бринемо за природу и да морамо да будемо одговорни. Могу да буду интуитивни и да идентификују ова дела са оним што већ раде њихови родитељи, баке и деке”, истакао је аутор представе Елдер Клостер. „Деца најбоље реагују на фигуре које су из нашег фолклора. Видимо и реакције одраслих, па ми је тако један отац рекао да је ово управо представа за одрасле, јер смо свесни да радимо нешто лоше са планетом. Реакције су добре”, додала је Гиселле Семицек, извршна продуценткиња представе.


Другог фестивалског дана, у понедељак 19. септембра, у такмичарском програму публика ће моћи да погледа представе „Аеро” у извођењу театра Одиво из Словачке (Дечје позориште Суботица, 10х), и „Оз” из Мађарске (Vaskakas Puppet Theatreе, Сцена „Јадран” Народног позоришта у 12х). Изложба Студентских плаката биће отворена у 9 часова у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво Данило Киш, док ће изложба у част добитницима „Малог принца” бити отворена у 11:15 у Галерији Отвореног универзитета Суботица. Публика ће од 16 часова у Дечјем позоришту Суботица моћи да погледа и балетску представу „Снежна краљица” (ван такмичарске конкуренције), док је у 17 часова у биоскопу Еуроцинема на репертоару филм „Стела” редитеља Стевана Вујичића. За 17 часова у Хотелу Патриа заказан је и разговор са добитницима награде „Мали принц”, Јованом Караном и Људмилом Константиновом Хенсе, који ће модерирати др Зоран Ђерић, селектор фестивала.

фото: Дејан Вуковић

извор: КомуникАрт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *