Визија Новог Сада – Омладинске престонице Европе – град по мери младих 

Визионари су креативни људи који својом великом покретачком енергијом спроводе идеје у дела. Идеје које се често другима чине толико фантастичне и недостижне да у очима песимиста достижу статус немогућег. Ипак, визија од почетка није била реалистична – Нови Сад као град у коме млади одлучују о питањима и одлукама које се тичу младих.Како о садашњим тако и о будућима изазовима са којима ће се сусрести генерације које стасавају.
Да је пре годину дана неко рекао да ћемо 2020. годину чекати са званичном шифром и признатим занимањем – Омладинског радника, далеко већим буџетом за младе на локалу, младима у комисијама за доделу средстава из буџета града, првим успешним Прaјд-ом иза себе и Прајд недељом у Новом Саду, првим светским ОПЕНСГаминг фестивалом, уређеном омладинском политиком, Мрежом Градова омладинских престоница Европе и програмима који су за годину дана повезали преко милион људи из читавог света, већина би рекла да циљамо превисоко. Међутим, то је постигнуто. И много више од тога.
У разговору са младима који су пратили и учествовали у активностима, потребно је Испричати причу и некога ко је уз помоћ ОПЕНС-а пронашао своје будуће занимање. Ања је једна од њих.

“Са ОПЕНС-ом сам се сусрела још давно али је мој први контакт са конкретним активностима био на недавној ФандКон конференцији. Већ дуже време ме интересују људски ресурси а баш ФандКон један дан обрађивао ту тему. И ја сам то водела као прилику да научим нешто више о ХР-у (људским ресурсима). Захваљујући ОПЕНС-у, уписала сам се на курс ХР-а и наставила да изучавам то веома занимљиво и динамично поље. Сада са сигурношћу могу да кажем да је ОПЕНС каналисао мој избор за будућу професију и неизмерно само му захвална”, каже деветнаестогодишња студенткиња из Новог Сада, Ања Луковић.
Прича о Омладинској престоници Европе ширила се као добар глас о доброј књизи те смо успели да раширимо видике и повежемо младе у региону. Убеђени смо да је некоме помогла са осети енергију Новог Сада и пожели да буде део њега. Бојан Топаловић је студент из Модрча који је у октобру дошао на студије у Нови Сад, а са титулом коју он има, био је упознат и раније.
“Летос, на пројекту под називом сусрети младих Републике српске, први пут сам чуо за ОПЕНС и да је Нови Сад, који није тако далеко од мене, добио ту престижну титулу. Тада су у мој град дошли представници ОПЕНС-а и представили нам њихове активности које спроводе и, сећам се да сам тада пожелео да и мој град добије ту титулу. Сада студирам овде, у Новом Саду, и поносан сам на све што он јесте. Мислим да је било каква иницијатива која покреће младе веома битна за сваки град и државу, а поготово када говоримо о Србији. Битно је да млади спознају своју улогу у друштву и да буду покретачи промена”, каже Бојан.
На сличан начин је за Нови Сад – Омладинску престоницу Европе и ОПЕНС чуо и студент у Паризу – Војин Јагличић.
„Био сам у Паризу у моменту када је ОПЕНС представљао своје активности. То је био пријатан и срдачан сусрет пун узајамног разумевања. На позив ОПЕНСа сам одмах то лето и дошао у Нови Сад и надам се заједничком пројекту у скорој будућности,“ додаје Војин.
Двадесетједногодишњи Бернардо Рибеиро Барела долази из португалског града Кашкаиша. Кашкаиш је био Омладинска престоница Европе за 2018. годину и град од ког је Нови Сад преузео титулу. Он се са тимом ОПЕНС-а и Новим Садом упознао приликом омладинске размене.
„То је било невероватно искуство које ми је омогућило да упознам нову културу, нову земљу и створим пријатељства која ће ми трајати до краја живота. Различите земље имају другачије проблеме и искуства, а уз ОПЕНС сам научио како да разумем друге и искористим прилике које су дате младима. Након таквог искуства, знао сам да ћу се кад тад вратити, па сам и летос посетио Нови Сад и пријатеље које сад имам овде и радо ћу му се и даље враћати“, прича Бернардо.
Са Бернардом, Нови Сад је први пут посетила и двадесетшестогодишња Катја Софија Годињо да Цуња, такође из Кашкаиша. То је јој био први пут ван земље, на простору који је за њу егзотичан.
„То је био први пут да урадим тако нешто – одем у земљу о којој не знам ништа са људима које сам тек тад упознала. Али осетила сам толику добродошлицу. Учили смо о људским правима и ОПЕНС ми је отворио врата ка новим искуствима,“ додаје Катја.
Омладинске и организације за младе су кроз пројекат ОПЕНС, добиле прилику за константно и одрживо финансирање програма и пројеката на дуже време (три године), прилику да запосле младе који ће спроводити те програме, али врло важно, прилике за додатне обуке и оснаживања самих организација и чланова тима (кроз ОПЕНС фандрејзинг конгрес ФандКон или кроз додатне обуке за 42 партенрске организације ОПЕНС-а). Слична је прича и двадесетпетогодишње Бојане Крговић.
„Ја сам само једна од пар стотина младих људи у Новом Саду која је пронашла своје место у једном дивном граду који ове године носи престижну титулу Омладинске престонице Европе. Живела сам један просечан студентски живот, само сам била можда мало активнија од мојих вршњака. Основни циљ као и сваком студенту ми је био да завршим факултет. Временом сам схватила да се не учи само на факултету већ да се напредовати и улагати у себе може сваки дан у свакој животној ситуацији па сам почела да волонтирам, а касније и радим у ОПЕНС-у“, каже Бојана.
Година за нама рекордна је по успесима и моментима немерљивих само бројевима. Ипак, у последњих 365 дана стало је 1440 активности кроз које смо упознали преко 291.440 младих из целе Србије. Више од тога, за реализацију 46ОПЕНС пројекта са 42 партнерске организације, током ове године запослено је 147 младих људи, уз оне младе који су повремено ангажовани као стручни сарадници.
Након 2019. године у Новом Саду ништа више неће бити исто. Не зато што сада бројимо нешто више фестивала или бољих програма. Не ни зато што смо организовали догађаје који су привукли, заинтересовали и укључили на хиљаде младих људи. Већ просто зато што су се систем, механизми одлучивања, свест о важности промена и чак и закони променили током ове године.

ОПЕНС 2019
Фото: В. Величковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *