Нова пристаништа културе у околини Новог Сада

 Сремски Карловци, Сремска Каменица, Ириг, Черевић, Баноштор и Нови Раковац места су која ће током читавог врелог августа бити центри уметничких програма Европске престонице културе и програмског лука „Дунавско море”.

Прва станица биће Баноштор где ће се одржати манифестација „Велика слама” која ће спојити гостујуће уметнике и студенте Академије уметности у Новом Саду, на челу с осијечким уметником Николом Фалером. Монументалне скулптуре од сламе, високе три метра, представиће птице, коње, цвеће — флору и фауну дунавскоравничарског краја. Скулптуре ће настајати током шест дана радионица, а најатрактивнији део програма очекује нас 7. августа, када се скулптуре спаљују по узору на древни ритуал у знак захвалности за жетвене плодове.

Дунавским морем пловиће и познати словеначки кантаутор Роберт Пешут, познатији као Magnifico, ди-џеј Килло Килло, истарска група Густафи, мађарски Pannonia Allstars Ska Orchestra и француски La Caravane Passe, и то у оквиру Дунавског културног фестивала који ће се 13. августа у предивном амбијенту дворишта палате Илион у Сремским Карловцима одржати први пут. Акценат ће бити на оригиналној, ауторској музици која је својом жанровском мешавином, забавним карактером и виртуозном изведбом пробила све границе и успела да од ових, наизглед локалних хероја, направи светски препознате уметнике.

Врхунац „Дунавског мора” употпуниће „Тамбурашка филхармонија” 21. августа на Тргу слободе, која ће први пут окупити 200 учесника из 11 земаља и за крај потцртати шароликост дунавских земаља, тоновима по којима је тамбурица препознатљива у Европи и свету.

Чињеницу да Дунав често видимо и као метафору савременог стваралаштва, савремене уметничке праксе у најлепшим пределима око Новог Сада потврдиће аутори из земаља дунавског тока, окупљени око пројекта „Изван центра”, који ће посетиоци ће имати прилику да доживе кроз четири изложбе, три уметничка догађаја и разноврстан едукативни програм.

Децентрализовани културни садржај који тематизује наслеђе Дунавског региона огледа се у пројектима као што је „Open village”, који се бави нематеријалним наслеђем сеоских заједница. Ова изложба ће бити отворена у Српској читаоници у Иригу и обухватити фотографије и видео-приче 50 житеља Хопова, који ће представити прошлост, али и лични доживљај овог места. Они ће истаћи предности и мане живота ван града, у природи, а дотаћи ће се и бављења пчеларством, воћарством, винарством.

Сремски Карловци, Нови Сад, Ириг, Каћ и Футог, до 20. августа житељима ће пружити уживање у „Зеленом биоскопу”, новом пројекту филмског фестивала „Слободна зона” који ће ’озеленети’ паркове и тргове.

Друга половина августа резервисана је и за „Карловци филм фестивал” који ће се по традицији одржати на Душковом видиковцу у Сремским Карловцима.

Више од 620 уметника, кроз готово 160 догађаја који тематизују и у фокус стављају заштиту животне средине, до 21. августа понудиће призоре експерименталних будућности Дунава, управо на његовим обалама, кроз програмски лук „Дунавско море”.

Детаљан програм, програмску књигу, сатнице и све информације у вези с догађајима новог програмског лука „Дунавско море” можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *