EPIDEMIOLOZI: Prosečna starost zaraženih virusom korona u Srbiji je 50 godina

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević navela je da je prosečan uzrast zaraženih korona virusom u Srbiji 50 godina, a da dve trećine inficiranih čine muškarci.

Upitana o broju izlečenih, ona je navela da su tri otpuštena iz bolnice nakon dva negativna testa ali da i posle toga moraju da provedu 15 dana u kućnoj izolaciji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Na pitanje o iskustvima i savetima kineskih lekara kada je u pitanju nošenje maski, epidemiolog Predrag Kon je rekao da je stav kineskih kolega da se maske nose i da se to vidi kroz njihovo ponašanje.

– Naši stavovi se nisu promenili, ali se menjaju sa situacijom da li maski ima ili ne. Preporučivati nešto kada maski nema nije mudro, a i bezobrazno je. Sada je situacije drugačija i ja je nosim od momenta kada je dostupna. Konkretno u ovoj trenutnoj situaciji ima smisla nositi u svakom zatvorenom prostoru, a svakako se mora imati ako se približavate nekome na dva metra. Vreme je za maske i dobro je što smo počeli da ih nosimo u zatvorenom prostoru. Jako je dobro to što ima sve manje kontakta. To nije dobro u socijalnom i psihološkom smislu, ali je za epidemiju jako važno – naveo je Kon, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Nije neophodno imati masku ako nema nikoga na dva metra, ali ako se neko približava svakako treba staviti masku, objasnio je.

Kometarišući prognoze kineskih kolega koji borave u Srbiji da je neophodno 29 dana da se svi pridržavaju mera kako bi se situacija stabilizovala, doktor Predrag Kon je rekao da su oni ovu projekciju dali gledajući provinciju koja je imala sličnu situaciju kao kod nas.

– Ja ne mislim da su oni baš jasno dali takav komentar ali je činjenica da su uporedili zato što je isti broj stanovnika, isto su imali importovane slučajeve kao što mi imamo ovde. Mi smo imali svakako šta da preduzmemo, s tim da su i oni prihvatili da postoje razlike kod nas tako da ćemo ubrzo zajedno napisati neki rezultat sa kojima ćemo se svi složiti – rekao je Kon.

 

Izvor: Radio slobodna Evropa,mojnovisad.com
foto:  Ilustracija/Pexels.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *