Српско народно позориште добило нови систем климатизације

Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је Српско народно позориште, где је у току инсталација новог система климатизације – за грејање и хлађење, чију набавку је финансирала Покрајинска влада, а којим се решава вишегодишњи проблем најстаријег српског театра.

Уградња новог система климатизације неопходна је пре свега због дотрајалости постојећег, и ради постизања максималне енергетске ефикасности и економичности. Реализацијом овог пројекта енергетски трошкови ће се смањити за додатних 25 одсто.

„У минулим деценијама нико није на технички адекватан начин успео да реши овај проблем, јер стари систем није задовољавао функцију и правио је велику буку. Сигуран сам да ће сада, уз најквалитетнију опрему коју смо обезбедили, нови систем одлично функционисати у годинама које су пред нама, а то ће значити много боље услове за запослене, али и за све посетиоце и љубитеље позоришне уметности“, изјавио је председник Мировић.

Према његовим речима, Покрајинска влада је само у протекле две године у Српско народно позориште уложила 300 милиона динара, и то за одржавање, опрему и отклањање недостатака у систему заштите од пожара, чишћење и заштиту фасаде, као и за финансирање набавке аудио, видео опреме и расвете.

„Ово чинимо и због осећаја велике одговорности према свима онима који су током наше историје градили и изградили – и у духовном и у материјалном смислу – овако снажну културну установу каква је Српско народно позориште, најстарије српско позориште. Наставићемо да повећавамо финансијску подршку и за програмске садржаје СНП-а и то је наше трајно опредељење, јер то оваква установа – својим радом и својим значајем у нашем друштву – и заслужује“, навео је Мировић.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић изјавила је да је до пре шест година владала велика небрига према културним иснтитуцијама, оценивши да се од 2016. године континуирано ради на јачању њихових капацитета.

„Данас је слика потпуно другачија и сви ми, радници у култури, веома смо поносни на све резултате и на то што се равномерно брине о свим институцијама културе“, изјавила је Милошевићева наводећи као важан и пројекат реконструкције сутеренског простора Музеја савремене уметности Војводине, који је уређен пре годину и по дана, после пола века чекања.

Управник Српског народног позоришта Александар Станков рекао је да се на уклањање старог система и уградњу новог агрегата за грејање и хлађење чекало дуги низ година, оценивши то као важну инвестицију за све запослене и посетиоце.

„Ове године нас очекује и потпуна реконструкција Сцене ′Пера Добриновић′ у вредности од 117 милиона динара, улажемо новац у куповину нових инструмената за потребе оркестра Опере СНП-а, и све то захваљујући безрезервној подршци Покрајинске владе у циљу очувања нашег најстаријег театра“, навео је Станков.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *