ОДРЖАН СТРУЧНИ СКУП ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ШУМА

Поводом обележавања Светског дана шума, Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду и ЈКП “Градско Зеленило“ организовали су први научно-стручни скуп и трећи стручно-саветодавни скуп “Зелена архитектура у ери климатских промена“. У уводном делу скупа присутнима су се обратили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, шеф Катедре за хортикултуру и пејзажну архитектуру проф. др Саша Орловић и декан Пољопривредног факултета у Новом Саду проф. др Недељко Тица, а након тога у кругу зграде ЈКП “Градско Зеленило“ симболично су засадили једно ново стабло.

-Крећемо у нову етапу хуманизације услова живљења, односно озелењавања у Новом Саду. Криво ми је што нико не примећује да су у новом Генерално-урбанистичком плану града зелене површине повећане за 180 хектара, уз обавезу инвеститора да имју 60 посто високих стабала на парцелама где граде. У претходном периоду радили смо на заливним системима, како бисмо све што је засађено и што ново садимо било очувано. У току је комплетна реконструкција Дунавског парка после дуго времена, а данас ћемо видети и филм о будућем Централ парку који ће заузимати простор око ранжирне станице. Површински ће бити импозантан, а пешачком пасарелом биће спојен са новим парком између Детелинаре и Новог насеља – нагласио је градоначелник Вучевић.

Проф. др Саша Орловић рекао је да овим скупом желе да на почетку пролећа и на Светски дан шума покажу одговорност према будућности.

-На данашњем скупу имамо гостујућег иностраног предавача Атилу Тота који ће такође одржати студентима радионицу која ће трајати пет дана. У Новом Саду интензивно садимо водећи рачуна о биљним врстама, како би биле заступљене оне које имају оптималне услове да опстану. Обављамо редован мониторинг гасова стаклене баште у граду, као и здравственог стања стабала, како бисмо спречили да дрвеће пада. Наш циљ је одрживи развој здравог Новог Сада – истакао је проф. др Саша Орловић.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица рекао је да та образовна установа даје подршку развоју шумарства и зелене архитектуре у градовима.

-Сви заједно морамо деловати како бисмо повећали степен пошумљавања. Град Нови Сад определио се да се развија уважавајући зелену архитектуру уз подршку Пољопривредног факултета, Института за низијско шумарство и ЈКП “Градско Зеленило“. Зелена архитектура подразумева оптимални однос између урбаног развоја и озелењавања – оценио је проф. др Недељко Тица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *