Srpsko narodno pozorište dobilo novi sistem klimatizacije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio je Srpsko narodno pozorište, gde je u toku instalacija novog sistema klimatizacije – za grejanje i hlađenje, čiju nabavku je finansirala Pokrajinska vlada, a kojim se rešava višegodišnji problem najstarijeg srpskog teatra.

Ugradnja novog sistema klimatizacije neophodna je pre svega zbog dotrajalosti postojećeg, i radi postizanja maksimalne energetske efikasnosti i ekonomičnosti. Realizacijom ovog projekta energetski troškovi će se smanjiti za dodatnih 25 odsto.

„U minulim decenijama niko nije na tehnički adekvatan način uspeo da reši ovaj problem, jer stari sistem nije zadovoljavao funkciju i pravio je veliku buku. Siguran sam da će sada, uz najkvalitetniju opremu koju smo obezbedili, novi sistem odlično funkcionisati u godinama koje su pred nama, a to će značiti mnogo bolje uslove za zaposlene, ali i za sve posetioce i ljubitelje pozorišne umetnosti“, izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada je samo u protekle dve godine u Srpsko narodno pozorište uložila 300 miliona dinara, i to za održavanje, opremu i otklanjanje nedostataka u sistemu zaštite od požara, čišćenje i zaštitu fasade, kao i za finansiranje nabavke audio, video opreme i rasvete.

„Ovo činimo i zbog osećaja velike odgovornosti prema svima onima koji su tokom naše istorije gradili i izgradili – i u duhovnom i u materijalnom smislu – ovako snažnu kulturnu ustanovu kakva je Srpsko narodno pozorište, najstarije srpsko pozorište. Nastavićemo da povećavamo finansijsku podršku i za programske sadržaje SNP-a i to je naše trajno opredeljenje, jer to ovakva ustanova – svojim radom i svojim značajem u našem društvu – i zaslužuje“, naveo je Mirović.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević izjavila je da je do pre šest godina vladala velika nebriga prema kulturnim isntitucijama, ocenivši da se od 2016. godine kontinuirano radi na jačanju njihovih kapaciteta.

„Danas je slika potpuno drugačija i svi mi, radnici u kulturi, veoma smo ponosni na sve rezultate i na to što se ravnomerno brine o svim institucijama kulture“, izjavila je Miloševićeva navodeći kao važan i projekat rekonstrukcije suterenskog prostora Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, koji je uređen pre godinu i po dana, posle pola veka čekanja.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov rekao je da se na uklanjanje starog sistema i ugradnju novog agregata za grejanje i hlađenje čekalo dugi niz godina, ocenivši to kao važnu investiciju za sve zaposlene i posetioce.

„Ove godine nas očekuje i potpuna rekonstrukcija Scene ′Pera Dobrinović′ u vrednosti od 117 miliona dinara, ulažemo novac u kupovinu novih instrumenata za potrebe orkestra Opere SNP-a, i sve to zahvaljujući bezrezervnoj podršci Pokrajinske vlade u cilju očuvanja našeg najstarijeg teatra“, naveo je Stankov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *