Свечано отварање Европске престонице културе: Позив новосадским уметницима

Нови Сад је све ближи години у којој ће бити Европска престоница културе, а већ је познато и да је церемонија свечаног отварања заказана за 13. јануар 2022. године. Као један од  продукционо најкомплекснијих подухвата у програму Европске престонице културе, церемонија свечаног отварања замишљена је као спектакуларни извођачки културни догађај под називом Зенитеум :: 2022, чији је аутор и редитељ једна од најважнијих фигура словеначке и регионалне уметничке сцене, Драган Живадинов. У циљу даљег подизања капацитета локалне сцене и фокусирања на новосадске уметнике, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је Јавни позив за одабир уметника/извођача који ће учествовати на церемонији свечаног отварања. Рок за пријаву је 1. август 2021. године.

Позив се расписује у циљу одабира минимум 20 уметника/извођача који ће као ансамбл учествовати на церемонији свечаног отварања Зенитеум :: 2022, а која ће бити видљива како  националном, тако и европском и светском аудиторијуму. Право учешћа на Јавном позиву имају професионални глумци, певачи, плесачи, као и акробате и циркуски уметници. Комисија ће разматрати и одлучивати о пријављеним кандидатима током аудиције која ће бити одржана 3. и 4. августа 2021. године, у присуству свих чланова комисије. Све информације о начину пријаве, критеријумима и потребној документацији можете пронаћи на званичном сајту „Нови Сад – Европска престоница културе”, у делу Јавни позиви.

Представа Зенитеум :: 2022 за своје протагонисте има велика имена српске науке – математичаре Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића. Математика је централна тема сценарија Зенитеума :: 2022, сагледана као оруђе и језик који човеку омогућава да опише своје духовно остварење.

Наслов представе-славља Зенитеум :: 2022 потиче од транснационалног уметничког покрета, зенитизма, који је установио уметник и уредник часописа Зенит, Љубомир Мицић (1895-1971). У свом међународном часопису он је обликовао модернистичку уметност између два светска рата, а одјеци његовог рада осетили су се у Београду, Загребу, Паризу, Берлину, Милану и Москви.

Како је раније најављено, Нови Сад ће се као Европска престонице културе 2022. године представити са више од 1500 културних догађаја и 4000 локалних, националних и интернационалних уметника, у укупно осам програмских лукова. Од тога, више од  1700 европских и светских уметника из  преко 45 земаља причаће причу Српске Атине, кроз визуру заједничких европских вредности, али и изазова. Више о програмском концепту можете прочитати на званичном сајту „Нови Сад – Европска престоница културе”.

фото: Ј. Јовановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *