Новосадска Академија уметности победник конкурса за излагање на националном павиљону Арс Електронике

Предстојећи Калеидоскоп културе, који ће бити одржан од 2. септембра до 8. октобра 2021. године у Новом Саду, удружиће снаге са најпрестижнијом европском институцијом за развој и експерименте на пољу трансмедијске уметности и нових ликовних медија, Арс Електроником. Тим поводом, одржан је конкурс за излагање на павиљону Арс Електронике у Креативном дистрикту на Великом Лиману, а победничко решење „Врт” дала је Академија уметности у Новом Саду.

На јавном конкурсу тим Академије уметности и њихов пројекат пружили су, по оцени комисије, најбоље решење за национални павиљон који ће бити организован током Калеидоскопа културе у објекту 11 у Креативном дистрикту. Тим у саставу: Константин Ђуричковић, Јелена Гајиновић, Александар Дангузов и Едвард Винтерс, уз руководиоца пројекта, редовног професора Академије уметности, др Горана Деспотовског, предложили су идејно решење „Врт”, као део постојећег пројекта Академије уметности „Разлике”.

„Разлике“ су пројекат Академије уметности који постоји од 2005. године и који је израстао из идеје увођења ваннаставних активности у којој студенти и професори Департмана ликовне уметности Академије уметности у Новом Саду истражују у пољу уметничког и стваралачког деловања. Реализација пројекта се одвија на годишњем нивоу, активно кроз дискусије и изложбе ангажованих професора и студената учесника. Сви учесници се могу изразити кроз практичне радове и теоријске садржаје који обухватају савремену уметничку праксу. Пројекат је отворен за креативни сусрет различитих и другачијих уметничких, друштвених, социјалних и политичких форми изражавања у циљу истраживања области социјалне, економске, културне и политичке вредности разлика. Значај пројекта „Разлике” заснива се на својеврсном сједињавању свих уметничких области и учествовању сва три департмана Академије уметности и њиховој међусобној интеракцији.

Одлуку је донела конкурсна комисија у саставу: др Сања Којић Младенов, историчарка уметности – председница комисије, Станислав Дрча, мастер уметник нових ликовних медија и Добривоје Ерић, историчар уметности.

Победничко решење одабрано је на основу критеријума интердисциплинарности и трансмедијалности у разради дела и заступљености савремених уметничких пракси и нових форми изражаја; оригиналности, уникатности и креативности у идејном решењу; економичности, рационалности и изводљивости, те успешног одговора на задату тему Арс Електронике – „A New Digital Deal”. Арс Електроника потврдила је учешће и партнерство са пројектом „Нови Сад – Европска престоница културе” и у години титуле, 2022. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *