Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture: Poziv novosadskim umetnicima

Novi Sad je sve bliži godini u kojoj će biti Evropska prestonica kulture, a već je poznato i da je ceremonija svečanog otvaranja zakazana za 13. januar 2022. godine. Kao jedan od  produkciono najkompleksnijih poduhvata u programu Evropske prestonice kulture, ceremonija svečanog otvaranja zamišljena je kao spektakularni izvođački kulturni događaj pod nazivom Zeniteum :: 2022, čiji je autor i reditelj jedna od najvažnijih figura slovenačke i regionalne umetničke scene, Dragan Živadinov. U cilju daljeg podizanja kapaciteta lokalne scene i fokusiranja na novosadske umetnike, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspisala je Javni poziv za odabir umetnika/izvođača koji će učestvovati na ceremoniji svečanog otvaranja. Rok za prijavu je 1. avgust 2021. godine.

Poziv se raspisuje u cilju odabira minimum 20 umetnika/izvođača koji će kao ansambl učestvovati na ceremoniji svečanog otvaranja Zeniteum :: 2022, a koja će biti vidljiva kako  nacionalnom, tako i evropskom i svetskom auditorijumu. Pravo učešća na Javnom pozivu imaju profesionalni glumci, pevači, plesači, kao i akrobate i cirkuski umetnici. Komisija će razmatrati i odlučivati o prijavljenim kandidatima tokom audicije koja će biti održana 3. i 4. avgusta 2021. godine, u prisustvu svih članova komisije. Sve informacije o načinu prijave, kriterijumima i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na zvaničnom sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, u delu Javni pozivi.

Predstava Zeniteum :: 2022 za svoje protagoniste ima velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Matematika je centralna tema scenarija Zeniteuma :: 2022, sagledana kao oruđe i jezik koji čoveku omogućava da opiše svoje duhovno ostvarenje.

Naslov predstave-slavlja Zeniteum :: 2022 potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta, zenitizma, koji je ustanovio umetnik i urednik časopisa Zenit, Ljubomir Micić (1895-1971). U svom međunarodnom časopisu on je oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata, a odjeci njegovog rada osetili su se u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

Kako je ranije najavljeno, Novi Sad će se kao Evropska prestonice kulture 2022. godine predstaviti sa više od 1500 kulturnih događaja i 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, u ukupno osam programskih lukova. Od toga, više od  1700 evropskih i svetskih umetnika iz  preko 45 zemalja pričaće priču Srpske Atine, kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova. Više o programskom konceptu možete pročitati na zvaničnom sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

foto: J. Jovanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *