Саопштење Сталне комисије Савета за људска права Руске федерације поводом блокирања сајтова на руском језику

Право сваке особе на приступ информацијама прокламовано је у члану XIX Универзалне декларације о људским правима. Ниједна међународна ситуација не може и не треба да буде препрека за рад медија. Овом декларацијом није дозвољена било каква цензура.

Сматрамо неприхватљивим блокирање сајтова публикација на руском језику. Међутим, управо то сада видимо. Гугл и друштвена мрежа ТикТок објавили су блокирање свих Јутјуб канала повезаних са РТ и Спутњиком у Европи у вези са руском специјалном операцијом. Позивамо их да укину блокаду, на основу принципа међународног права.

Британски премијер Борис Џонсон сматра да политичари немају право да забране ову или ону медијску организацију. Он је одбацио могућу забрану  активности ТВ канала Russia Today земљи. Надамо се да ће се власти других земаља држати управо таквог става. Штавише, било какве забране доводе до мера одмазде, а права новинара су још ограниченија (после забране сателитског РТ у Европи, заустављени су сателитски и други преноси немачке телевизијске и радио компаније Дојче веле у Русији).

Такође позивамо медијске професионалце из свих земаља да се сете Глобалне етичке повеље за новинаре (документ је усвојен на ХХХ Светском конгресу Међуинародне федерације новинара у Тунису 12. јуна 2019. године), која је основа новинарске делатности. Она декларише да новинар не треба да доприноси распиривању мржње или предрасуда.

Извор: Савез новинара Русије


		

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *