Saopštenje Stalne komisije Saveta za ljudska prava Ruske federacije povodom blokiranja sajtova na ruskom jeziku

Pravo svake osobe na pristup informacijama proklamovano je u članu XIX Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Nijedna međunarodna situacija ne može i ne treba da bude prepreka za rad medija. Ovom deklaracijom nije dozvoljena bilo kakva cenzura.

Smatramo neprihvatljivim blokiranje sajtova publikacija na ruskom jeziku. Međutim, upravo to sada vidimo. Gugl i društvena mreža TikTok objavili su blokiranje svih Jutjub kanala povezanih sa RT i Sputnjikom u Evropi u vezi sa ruskom specijalnom operacijom. Pozivamo ih da ukinu blokadu, na osnovu principa međunarodnog prava.

Britanski premijer Boris Džonson smatra da političari nemaju pravo da zabrane ovu ili onu medijsku organizaciju. On je odbacio moguću zabranu  aktivnosti TV kanala Russia Today zemlji. Nadamo se da će se vlasti drugih zemalja držati upravo takvog stava. Štaviše, bilo kakve zabrane dovode do mera odmazde, a prava novinara su još ograničenija (posle zabrane satelitskog RT u Evropi, zaustavljeni su satelitski i drugi prenosi nemačke televizijske i radio kompanije Dojče vele u Rusiji).

Takođe pozivamo medijske profesionalce iz svih zemalja da se sete Globalne etičke povelje za novinare (dokument je usvojen na HHH Svetskom kongresu Međuinarodne federacije novinara u Tunisu 12. juna 2019. godine), koja je osnova novinarske delatnosti. Ona deklariše da novinar ne treba da doprinosi raspirivanju mržnje ili predrasuda.

Izvor: Savez novinara Rusije

		

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *