ПОЧЕЛЕ 65.ЗМАЈЕВЕ ДЕЧЈЕ ИГРЕ

Дечји фестивал посвећен највећем и омиљено писцу и песнику  за децу, Јовану Јовановићу Змај“, одржаће се 65. пут ове године  у периоду од 6. до 12. јуна под слоганом „Где шапуће Дунав плав“ на више локација у Новом Саду и околини.
У Европи нема фестивала за децу који је разноврснији и старији од Змајевих дечјих игара.

Први фестивал је одржан 1958. године под називом „Фестивал дечје поезије, драме и луткарског позоришта“, да би од 1969. године променио име и од тада носи садашњи назив.

Давне 1958. године уз поетско казивање Десанке Максимовић, Стевана Раичковића, Душана Радовића, Николе Дреновца и Божидара Ковачевића, ударени су темељи једном од фестивала који је на понос како града Новог Сада, тако и Европе.

Како је Нови Сад носилац титуле Европска престоница културе, ове године, 65. Јунски програм Змајевих дечјих игара одржаваће се на више локација у граду и у приградским насељима, са 80 програмских јединица. Децу очекује богат програм, где ће малишани као и њихови родитељи оживети сећање на великог човека и песника, чика Јову Змаја.

Фестивалске активности ће се одржавати у центру Новог Сада, школама, вртићима, парковима, музејима, библиотеци, галерији. Пријављено је више од 4.000 хиљаде деце и младих, којима ће се придружити новосадска публика и учесници. Богат уметнички садржај нас очекује у наредним данима, као што су позоришне представе, балетске представе, изложбе, плесни, спортски и фолклорни наступи, филмске пројекције и мулитмедијални програми.

Овај фестивал стваралаштва за децу почиње полагањем цвећа на Змајев гроб у Каменици  затим беседом носиоца Змајевог песничког штапа у Змајевом музеју. Први  Змајев штап је припао Мирославу Мики Антићу. Данас на отварању фестивала у Сремској Каменици, реч ће припасти, Божидару Мандићу, носиоцу Змајевог песничког штапа за 2022. годину.

Јединствен програм Игара одржаће се у Змајевој школи у Каменици, где ће се бити одржани књижевни сусрет чак 23  писца и песника, док ће истовремено бити одржане  радионице са  18  група ученика.  Координаторка овог јединственог програма је професор разредне наставе Вера Стојшић Гашпаровски.  У оквиру програма 65. Змајевих дечјих игара у истоименој школи направљена је 3Д слика са Змајевим стиховима.  Сликар Миливој Костић Коле, 3Д уметник Удружења уметника Србије, уз мању помоћ неколицине ученика, направио је прву слику  тог формата у дворишту неке школе у Србији.

 

Детаљан и тачан програм можете погледати на интернет страници фестивала https://zmajevedecjeigre.org.rs

Улаз за све програме Змајевих дечјих игара је слободан.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *