Покрајинска влада издвојила 135 милиона динара за пројекте у области савременог стваралаштва

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас у Српском народном позоришту 281 уговор за финансирање и суфинансирање пројеката из области савременог стваралаштва, истакавши том приликом да је Нови Сад био и остао српска престоница културе.

Реч је о пројектима из области књижевног стваралаштва и издаваштва, сценског и музичког стваралаштва и визуелне уметности и мултимедије.

Покрајинска влада је по овом конкурсу издвојила 135 милиона динара, што је за 37 милиона више него претходне године.

„Показујемо континуитет делима, а не речима. Желимо да остваримо једну врсту баланса између традиционалног, савременог и модерног израза у култури и то кроз подршку институцијама са вишедеценијским трајањем и новим креативним правцима. Бринући о нашој најстаријој театарској кући – Српском народном позоришту, под чијим сводом данас додељујемо уговоре, на симболички и суштински начин бринемо и о савременим ставраоцима“, изјавио је председник Мировић и истакао да је план да се током године у СНП-у реализују инвестиције у програмском и техничком делу.

Према његовим речима, у наредном периоду очекује се објављивање сабраних дела академика Милорада Екмечића, Дејана Медаковића и Матије Бећковића, а већ су објављена сабрана дела Борислава Михајловића Михиза, што је само један део напора у издаваштву Војводине, које показује виталност и енергију коју вреди подржати.

„Желимо да оставимо један траг који ће будућим генерацијама служити као путоказ за нове идеје, нове мотиве и за нова прегнућа у свим сферама ставралаштва“, изјавио је председник Мировић.

За филмску уметност и аудио-визуелно стваралаштво издвојено је 60 милиона динара, за књижевно стваралаштво и издаваштво 20 милиона динара, за сценско и музичко стваралаштво по 20 милиона, а за визуелну уметност и мултимедију 15 милиона динара.

Између осталих, уговоре су добили:

– у области филмске уметности и осталог аудио-визуелног стваралаштва – „Контраст студио“ у Београду за дугометражни играни филм „Хероји Халијарда“ и Отворени универзитет у Суботици за 29. Фестивал европског филма на Палићу;

– у области књижевности – Издавачко предузеће „Православна реч“ у Новом Саду и Српска читаоница у Иригу Фонд „Борислав Михајловић Михиз“;

– у области музичког стваралаштва – Дом културе општине Нови Бечеј и Културни центар „Брана Црнчевић“ у Руми;

– у области сценског стваралаштва – Народно позориште „Тоша Јовановић“ у Зрењанину и Народно позориште „Стерија“ у Вршцу;

– у области визуелног стваралаштва и мултимедије – Академија уметности у  Новом Саду и Фото-асоцијација Војводине.

Догађају је присуствовала и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *