POČELE 65.ZMAJEVE DEČJE IGRE

Dečji festival posvećen najvećem i omiljeno piscu i pesniku  za decu, Jovanu Jovanoviću Zmaj“, održaće se 65. put ove godine  u periodu od 6. do 12. juna pod sloganom „Gde šapuće Dunav plav“ na više lokacija u Novom Sadu i okolini.
U Evropi nema festivala za decu koji je raznovrsniji i stariji od Zmajevih dečjih igara.

Prvi festival je održan 1958. godine pod nazivom „Festival dečje poezije, drame i lutkarskog pozorišta“, da bi od 1969. godine promenio ime i od tada nosi sadašnji naziv.

Davne 1958. godine uz poetsko kazivanje Desanke Maksimović, Stevana Raičkovića, Dušana Radovića, Nikole Drenovca i Božidara Kovačevića, udareni su temelji jednom od festivala koji je na ponos kako grada Novog Sada, tako i Evrope.

Kako je Novi Sad nosilac titule Evropska prestonica kulture, ove godine, 65. Junski program Zmajevih dečjih igara održavaće se na više lokacija u gradu i u prigradskim naseljima, sa 80 programskih jedinica. Decu očekuje bogat program, gde će mališani kao i njihovi roditelji oživeti sećanje na velikog čoveka i pesnika, čika Jovu Zmaja.

Festivalske aktivnosti će se održavati u centru Novog Sada, školama, vrtićima, parkovima, muzejima, biblioteci, galeriji. Prijavljeno je više od 4.000 hiljade dece i mladih, kojima će se pridružiti novosadska publika i učesnici. Bogat umetnički sadržaj nas očekuje u narednim danima, kao što su pozorišne predstave, baletske predstave, izložbe, plesni, sportski i folklorni nastupi, filmske projekcije i mulitmedijalni programi.

Ovaj festival stvaralaštva za decu počinje polaganjem cveća na Zmajev grob u Kamenici  zatim besedom nosioca Zmajevog pesničkog štapa u Zmajevom muzeju. Prvi  Zmajev štap je pripao Miroslavu Miki Antiću. Danas na otvaranju festivala u Sremskoj Kamenici, reč će pripasti, Božidaru Mandiću, nosiocu Zmajevog pesničkog štapa za 2022. godinu.

Jedinstven program Igara održaće se u Zmajevoj školi u Kamenici, gde će se biti održani književni susret čak 23  pisca i pesnika, dok će istovremeno biti održane  radionice sa  18  grupa učenika.  Koordinatorka ovog jedinstvenog programa je profesor razredne nastave Vera Stojšić Gašparovski.  U okviru programa 65. Zmajevih dečjih igara u istoimenoj školi napravljena je 3D slika sa Zmajevim stihovima.  Slikar Milivoj Kostić Kole, 3D umetnik Udruženja umetnika Srbije, uz manju pomoć nekolicine učenika, napravio je prvu sliku  tog formata u dvorištu neke škole u Srbiji.

 

Detaljan i tačan program možete pogledati na internet stranici festivala https://zmajevedecjeigre.org.rs

Ulaz za sve programe Zmajevih dečjih igara je slobodan.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *