Pokrajinska vlada izdvojila 135 miliona dinara za projekte u oblasti savremenog stvaralaštva

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas u Srpskom narodnom pozorištu 281 ugovor za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva, istakavši tom prilikom da je Novi Sad bio i ostao srpska prestonica kulture.

Reč je o projektima iz oblasti književnog stvaralaštva i izdavaštva, scenskog i muzičkog stvaralaštva i vizuelne umetnosti i multimedije.

Pokrajinska vlada je po ovom konkursu izdvojila 135 miliona dinara, što je za 37 miliona više nego prethodne godine.

„Pokazujemo kontinuitet delima, a ne rečima. Želimo da ostvarimo jednu vrstu balansa između tradicionalnog, savremenog i modernog izraza u kulturi i to kroz podršku institucijama sa višedecenijskim trajanjem i novim kreativnim pravcima. Brinući o našoj najstarijoj teatarskoj kući – Srpskom narodnom pozorištu, pod čijim svodom danas dodeljujemo ugovore, na simbolički i suštinski način brinemo i o savremenim stavraocima“, izjavio je predsednik Mirović i istakao da je plan da se tokom godine u SNP-u realizuju investicije u programskom i tehničkom delu.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu očekuje se objavljivanje sabranih dela akademika Milorada Ekmečića, Dejana Medakovića i Matije Bećkovića, a već su objavljena sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza, što je samo jedan deo napora u izdavaštvu Vojvodine, koje pokazuje vitalnost i energiju koju vredi podržati.

„Želimo da ostavimo jedan trag koji će budućim generacijama služiti kao putokaz za nove ideje, nove motive i za nova pregnuća u svim sferama stavralaštva“, izjavio je predsednik Mirović.

Za filmsku umetnost i audio-vizuelno stvaralaštvo izdvojeno je 60 miliona dinara, za književno stvaralaštvo i izdavaštvo 20 miliona dinara, za scensko i muzičko stvaralaštvo po 20 miliona, a za vizuelnu umetnost i multimediju 15 miliona dinara.

Između ostalih, ugovore su dobili:

– u oblasti filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva – „Kontrast studio“ u Beogradu za dugometražni igrani film „Heroji Halijarda“ i Otvoreni univerzitet u Subotici za 29. Festival evropskog filma na Paliću;

– u oblasti književnosti – Izdavačko preduzeće „Pravoslavna reč“ u Novom Sadu i Srpska čitaonica u Irigu Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“;

– u oblasti muzičkog stvaralaštva – Dom kulture opštine Novi Bečej i Kulturni centar „Brana Crnčević“ u Rumi;

– u oblasti scenskog stvaralaštva – Narodno pozorište „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu i Narodno pozorište „Sterija“ u Vršcu;

– u oblasti vizuelnog stvaralaštva i multimedije – Akademija umetnosti u  Novom Sadu i Foto-asocijacija Vojvodine.

Događaju je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *